Annons
Nyheter

Tysk framtidstro återhämtar sig något

Tyska investerare och analytiker ser inte lika nattsvart på framtiden nu som för en månad sedan. Det visar ett färskt index från det Mannheim-baserade forskningsinstitutet Zew.
Ekonomi • Publicerad 15 augusti 2023
Stämningsläget band tyska investerare går i rätt riktning, men är djupt nedtryckt. Arkivbild.
Stämningsläget band tyska investerare går i rätt riktning, men är djupt nedtryckt. Arkivbild.Foto: Michael Probst AP/TT

Det så kallade Zew-indexet för augusti steg till minus 12,3, upp från minus 14,7 i juli. Analytiker hade i snitt räknat med en nedgång till minus 14,9, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Ett delindex med fokus på synen på nuläget föll dock djupare än väntat, till minus 71,3 från minus 59,5 i juli. Där låg förväntningarna på minus 63,0.

Annons

Zew-institutet frågar regelbundet 200 tyska investerare och analytiker om deras syn på ekonomin de kommande sex månaderna.

Tillväxten i Tyskland, Europas största ekonomi, befinner sig efter en recession i vintras i en stagnationsfas och väntas enligt en enkät presenterad av Bloomberg tidigare i veckan bara ligga på 0,1 procent under tredje kvartalet.

Svag efterfrågan från Kina, brist på arbetskraft och högre ränteläge pressar den tyska ekonomin, som fortfarande präglas av sviterna av energikrisen 2022.

Enkäten genomfördes den 4-10 augusti och ger en något dystrare bild av läget än senaste föregående undersökning en månad tidigare.

För hela 2023 väntas tysk BNP minska 0,3 procent och återhämtningen 2024 kommer enligt bedömarna i Bloombergs enkät stanna på 0,8 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons