Annons
Nyheter

Tysk irritation mot Polen efter fiskdöden

I Tyskland ökar irritationen mot Polen, om att informationen om den stora mängd fisk som dött i ländernas gemensamma flod Oder kommunicerats långsamt.
Polen/Tyskland • Publicerad 15 augusti 2022
Tio ton död fisk har plockats upp från flodkanter i Polen och Tyskland.
Tio ton död fisk har plockats upp från flodkanter i Polen och Tyskland.Foto: Frank Hammerschmidt/DPA via AP/TT

Åttio ton död fisk har sedan i fredags förts bort från den polska sidan av floden, som går längs den polsk-tyska gränsen och mynnar ut i Östersjön. Det är fortfarande oklart vad som förgiftat fiskarna.

Guvernören i den tyska delstaten Brandenburg, Dietmar Woidke, kritiserar de polska myndigheterna för bristen på information om fiskarnas död.

Skadat ekosystem

Annons

Han uppger att informationen kommit bitvis eller inte alls, vilket Woidke säger "måste åtgärdas omgående under de kommande månaderna", enligt den tyska nyhetsbyrån DPA.

Brandenburgs miljöminister Axel Vogel säger att det kan ta flera dagar innan alla ämnen som anses vara möjliga orsaker till fiskarnas död kontrollerats, och att det förmodligen finns fler än en orsak till händelsen.

Hela flodens ekosystem har skadats, säger Vogel.

– Vi tror inte att det här är en katastrof som kan lösas inom ett halvår genom att återbefolka floden med fisk, säger han.

"Omfattande förtroendeskada"

Tysklands miljöminister Steffi Lemke kräver en fullständig utredning av orsaken till fiskdöden.

– Det skulle leda till en omfattande förtroendeskada, särskilt bland den polska befolkningen, men förmodligen också bland oss, om inte den här (utredningen) är framgångsrik, säger Lemke till tv-stationen ARD.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki bemöter de tyska uttalandena med att Polen gör allt för att samarbeta med Tyskland i frågan, och påpekar att inte heller tyska myndigheter kan förklara orsaken till fiskdöden.

Polen och Tyskland har gemensamt skapat en expertgrupp som ska utbyta information och uppdateringar om utredningen av fiskdöden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons