Annons
Nyheter

Tyskland: Klart för koalitionsregering

Medlemmarna i det tyska socialdemokratiska partiet SPD sade ja, rapporterar den tyska tv-kanalen ZDF och tidningen Bild. Nu väntar en ny stor regeringskoalition med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater.
Tyskland • Publicerad 4 mars 2018

SPD har inte officiellt bekräftat resultatet, men fem månaders dödläge är av allt att döma över i EU:s största land och viktigaste ekonomi.

Beslutet har fattats genom en medlemsomröstning i SPD. Fler än 460 000 partimedlemmar har haft rätt att delta i omröstningen.

Annons

Merkel bildar sin fjärde regering. Hon kan ominstalleras som förbundskansler den 14 mars.

Ett nej hade kunnat innebära nyval, fortsatta förhandlingar eller en minoritetsregering.

SPD har varit splittrat i frågan. Ledningen anser sig ha nått högsta möjliga utdelning i förhandlingarna med kristdemokraterna och blivit lovad såväl finans- som utrikesministerposterna.

De yngre medlemmarna är överlag desto mer kritiska och fruktar att SPD ska mista sitt existensberättigande, om partiet uppslukas av en stor koalitions oundvikliga kompromissande, och hamna i Merkels skugga.

SPD planerade att gå i opposition efter sitt dåliga valresultat, men gick in i nya regeringsförhandlingar sedan Merkel misslyckats med att bilda regering tillsammans med liberala FDP och De gröna.

Två tredjedelar av partimedlemmarna som deltog har röstat ja till en stor koalition, löd beskedet när SPD bekräftade resultatet drygt en halv timme efter utsatt tid.

KB/TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons