Annons
Nyheter

Tysk rekordsiffra: 80 000 smittade på ett dygn

Tyskland gör en ny högstanotering för antalet fall av covid-19 under ett dygn.
Det senaste dygnet har 80 430 nya fall rapporterats in till smittskyddsmyndigheten RKI, en rejäl ökning från det senaste rekordet från mitten av november, då det rörde sig om drygt 65 000 nya fall.
Tyskland • Publicerad 12 januari 2022
Tysklands hälsominister Karl Lauterbach. Arkivbild.
Tysklands hälsominister Karl Lauterbach. Arkivbild.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Samtidigt registreras 384 nya dödsfall, och Tyskland fortsätter att närma sig Sverige vad gäller antal döda per miljon invånare sett till hela pandemin.

I ljuset av det allvarliga läget kräver den tyske ordföranden för Världsläkarförbundet (WMA) Frank Ulrich Montgomery att politikerna snabbar på införandet av en allmän vaccinationsplikt, något som diskuteras häftigt i landet.

Annons

– När jag hör att förbundsdagen inte sammanträder när det är karnevalsvecka ser jag det som ett slag i ansiktet på alla läkare och sjuksköterskor som har jour alla tider på dygnet, säger han till RTL Direkt, syftande på karnevalen i bland annat Köln i februari.

Förbundspresident Frank-Walter Steinmeier manar dock till besinning. En omröstning om en så drastisk åtgärd som att införa vaccinationsplikt måste föregås av en djupgående diskussion, enligt statschefen, vars roll huvudsakligen är ceremoniell.

– Den exceptionella situation som pandemin innebär ökar trycket på staten att agera, men argument och intressen måste fortfarande vägas mot varandra, säger han, enligt nyhetsbyrån AP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons