Annons
Nyheter

Tyskland ändrar grundlag för militär satsning

Den tyska förbundsdagen har under fredagen godkänt en ändring av landets konstitution. Det i sin tur öppnar för att en historisk tysk militärinvestering på 100 miljarder euro (drygt en biljon svenska kronor) kan genomföras.
Tyskland • Publicerad 3 juni 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz närvarade i förbundsdagen på fredagen inför att grundlagsändringen skulle klubbas.
Tysklands förbundskansler Olaf Scholz närvarade i förbundsdagen på fredagen inför att grundlagsändringen skulle klubbas.Foto: Michael Sohn/AP/TT

Redan i söndags kväll enades den tyska regeringen och oppositionen om att tillföra medel för uppbyggnad av landets militär.

Överenskommelsen innebar att den tyska grundlagens budgetregler för militären – som finns där av historiska skäl – måste revideras, vilket alltså nu skett.

Annons

Militären kommer nu att tillföras ytterligare 100 miljarder euro för upprustning och modernisering. En stor del är vikt åt flygvapnet, med planerade inköp av transporthelikoptrar och stridsflyg, rapporterar Tagesschau.

När parterna kom överens i söndags hade regerande Socialdemokraterna, SPD, förhandlat med konservativa Kristdemokraterna, CDU, i flera veckor.

Den socialdemokratiske förbundskanslern Olaf Scholz utlovade en förstärkning redan tre dagar efter att Ryssland den 24 februari inledde det fullskaliga anfallskriget mot Ukraina. Men senare har han anklagats för att vara för återhållsam i stödet till de ukrainska styrkorna.

Scholz behövde dock få med sig oppositionen, då pengarna till satsningen skulle lånas och det krävdes en stor majoritet för att kringgå ett grundlagsstadgat skuldtak.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons