Annons
Nyheter

Tyskland förbjuder våldsam nazistgrupp

Tyska inrikesdepartementet förbjuder den högerextrema gruppen Sturmbrigade 44, enligt tyska medier.
Tyskland • Publicerad 1 december 2020
Tyska högerextremister vid en demonstration i Erfurt 2013. Personerna tillhör inte organisationen som nämns i texten. Arkivbild.
Tyska högerextremister vid en demonstration i Erfurt 2013. Personerna tillhör inte organisationen som nämns i texten. Arkivbild.Foto: Jens Meyer/AP/TT

Talet 44 är en kod för "Division Dirlewanger", efter krigsförbrytaren och Waffen-SS-medlemmen Oskar Dirlewanger. Högerextrema grupper använder sig ofta av siffror för att anspela på nazister, exempelvis står talet 18 i "Combat 18" för Adolf Hitler.

Sturmbrigade 44, som också går under namnet Wolfsbrigade 44, har bara några tiotal medlemmar, men betraktas som mycket våldsbenägen, enligt public service-sajten Tagesschau. Vid demonstrationer och liknande har anhängarna burit märken som påminner om Waffen-SS dödskallesymbol.

Annons

Tyska inrikesdepartementet samt delstaternas inrikesdepartement har rätt att förbjuda extremistiska organisationer. Partier har dock ett särskilt grundlagsskydd och får endast förbjudas om de anses motarbeta den "frihetligt demokratiska grundordningen", en fråga som avgörs från fall till fall av landets författningsdomstol.

Den senaste dryga året har flera attentat med rasistiska förtecken skakat Tyskland, däribland massmordet i Hanau i februari och det antisemitiska dådet i Halle i oktober i fjol. Den högerextrema miljön växer också kraftigt – i slutet av 2019 fanns enligt underrättelsetjänsten BFV omkring 32 000 aktiva högerextremister i landet, nästan 8 000 fler än året innan. 13 000 av dem betraktas som våldsbenägna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons