Annons
Nyheter

Tyskland lanserar ett inflationspaket

Ekonomi • Publicerad 10 augusti 2022
Tysklands finansminister Christian Lindner. Arkivbild.
Tysklands finansminister Christian Lindner. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Tyskland planerar ett inflationspaket med lättnader på 10 miljarder euro, motsvarande drygt 100 miljarder kronor. Det meddelade landets finansminister Christian Lindner under onsdagen.

Paketet kommer att höja det skattefria grundavdraget samt höja nivån för när den högsta skattesatsen på 42 procent börjar gälla. Familjer kommer även få skatteavdrag för barn de försörjer.

Annons

Inflationen i Tyskland nådde 7,5 procent i juli, aningen lägre än de 7,6 procent som registrerades i juni. Den drevs främst av stigande energipriser.

Enligt Lindner är målet att hjälpa anställda som har fått en högre skattebörda efter att de har fått en löneförhöjning på grund av inflationen. Det gör att många i slutändan får ut mindre pengar än tidigare, trots ökningen.

Finansministern tillägger att 48 miljoner tyskar annars skulle ha en högre skattesats från januari nästa år.

"Att staten ska gynnas i en tid då det dagliga livet blir dyrare – det är inte rättvist och dessutom farligt för den ekonomiska utvecklingen, säger Lindner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons