Annons
Nyheter

Tyskland: Schweiz slutförvar "tung börda"

Schweiz • Publicerad 12 september 2022
Demonstranter har redan tryckt upp sina första plakat inför fortsatta beslut om slutförvaring. Bild från Stadel i Schweiz på måndagen.
Demonstranter har redan tryckt upp sina första plakat inför fortsatta beslut om slutförvaring. Bild från Stadel i Schweiz på måndagen.Foto: Ennio Leanza/Keystone/AP/TT

Tyskland är inte förtjust i Schweiz plan på slutförvar av kärnavfall nära gränsen. Detta måste diskuteras "via de vanliga kanalerna med alla ansvariga i det schweiziska styret", säger förbundskansler Olaf Scholz på en presskonferens i Berlin.

En sådan anläggning skulle bli en "tung börda" för samhällen på den tyska sidan gränsen, anser miljödepartementet i den tyska huvudstaden.

Annons

Liksom många kärnkraftsländer, däribland Sverige, har Schweiz i årtionden funderat på hur det farliga avfallet ska förvaras. Regeringen vill nu spika ett område vid Nördlich Lägern, bara några kilometer från sydvästra Tysklands gräns till Schweiz.

Frågan är dock inte helt löst i Schweiz heller, som brukligt i landet väntas den tas upp i en folkomröstning.

Både Schweiz och Tyskland har beslutat att successivt avveckla kärnkraften, av rädsla för teknikens faror efter Fukushima-katastrofen i Japan 2011.

I nuläget lagrar Schweiz avfallet från sina fyra reaktorer i en "tillfällig depå" i Würenlingen, ungefär 15 kilometer från gränsen till Tyskland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons