Annons
Nyheter

Ukraina kan legalisera samkönade partnerskap

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj öppnar dörren för legalisering av samkönade partnerskap. Regeringen jobbar på en lösning, säger presidenten som svar på en medborgarpetition.
Ukraina • Publicerad 3 augusti 2022
Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Över 28 000 personer har skrivit på en petition för legalisering av samkönade äktenskap i Ukraina – en fråga som har aktualiserats av kriget, då hbtq-personer tjänstgör i armén och vill ha utökade juridiska skyddsnät för sin partner, rapporterar CNN.

Även hotet från Ryssland, med landets hårda hbtq-lagar, har bidragit till att lyfta frågan.

Annons

För att legalisera samkönade äktenskap krävs dock en grundlagsändring, vilket inte är möjligt under kriget, svarar Zelenskyj i ett skriftligt svar på nätet. Men regeringen har tagit fram "lösningar för legalisering av registrerade civila partnerskap i Ukraina som en del av arbetet i att etablera och säkerställa mänskliga rättigheter och friheter", enligt presidenten.

"Alla människor är fria och lika vad gäller värdighet och rättigheter", fortsätter Zelenskyj.

FN har tidigare varnat för att hbtq-personer bland Ukrainas krigsflyktingar är särskilt utsatta vad gäller risken för utnyttjande och våld.

Homosexualitet avkriminaliserades i Ukraina efter Sovjetunionens fall. Fortfarande lever dock gamla attityder kvar, och samkönade relationer erkänns inte i juridisk mening.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons