Annons

ECB stramar åt stödköpen

Kriget i Ukraina skapar en stor risk för att inflationen fortsätter uppåt, varnar Christine Lagarde, chef för Europeiska centralbanken (ECB).
Uttalandet görs sedan ECB lämnat ett ovanligt hökaktigt besked när det gäller hur stödköpsprogrammen ska fasas ut.
Ekonomi • Publicerad 10 mars 2022
ECB-chefen Christine Lagarde varnar för kraftiga prisökningar till följd av Ukrainakriget. Arkivbild.
ECB-chefen Christine Lagarde varnar för kraftiga prisökningar till följd av Ukrainakriget. Arkivbild.Foto: Francois Mori AP/TT

Rysslands invasion av Ukraina har ökat osäkerheten på ett betydande sätt, enligt Christine Lagarde.

ECB:s ekonomer sänker sin prognos för tillväxt i eurozonen dramatiskt till 3,7 procent i år. Tidigare låg den på 4,3 procent. Även 2023 års tillväxtprognos sänks, ned till 2,8 procent från tidigare 2,9 procent.

Annons

Prognossänkningen är en första bedömning av ECB:s ekonomer av effekterna av kriget, enligt Lagarde.

Hon varnar samtidigt för inflationseffekterna av kriget.

– Energipriser fortsätter att vara huvudorsaken till en höga inflationen, säger hon på en presskonferens efter räntebeskedet.

ECB:s ekonomer räknar nu med en inflation på 5,1 procent 2022, vilket kan jämföras med 3,2 procent i en tidigare prognos.

Enligt Lagarde väntas prisuppgångarna på energi att trycka upp prisläget i många andra sektorer också.

– Om pristrycket slår igenom i form av högre löneökningar än väntat eller om det blir ihållande motgångar på utbudssidan, kan inflationen bli ännu högre, säger hon

ECB lämnade som väntat sina styrräntor oförändrade i torsdagens räntebesked. Men i sitt pressmeddelande presenterar ECB ett oväntat hökaktigt besked. Stödköpen fasas ut oväntat snabbt och ska vara avslutade i tredje kvartalet.

Under april planeras stödköp för 40 miljarder euro, i maj för 30 miljarder och i juni för 20 miljarder.

I sitt pressmeddelande stryker ECB samtidigt en formulering om att styrräntan kan behöva sänkas. ECB tar även bort en formulering om att man kommer avsluta sina stödköp innan det är aktuellt att höja styrräntan.

ECB:s styrränta ligger på noll procent, medan räntan på inlåning från banker ligger på minus 0,50 procent.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons