Annons

Första ukrainska soldaterna vårdas i Solna

Fem skadade ukrainska soldater fördes under tisdagseftermiddagen och kvällen till Karolinska universitetssjukhuset i Solna för att få vård.
Ukrainakriget • Publicerad 7 juni 2022
Karolinska universitetssjukhuset i Solna tar emot skadade soldater från Ukraina. Arkivbild.
Karolinska universitetssjukhuset i Solna tar emot skadade soldater från Ukraina. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Transporten av de skadade sker från Polen med flygplan via sjukhusets egen transporttjänst, uppger Karolinska för TT.

Patienterna är de första icke-civila från kriget som tas emot på sjukhuset. På tisdagseftermiddagen hade två av dem anlänt till sjukhuset och de övriga tre väntas komma under kvällen.

Annons

Enligt Gunnar Sandersjöö, chef för Traumacentrum Karolinska är soldaterna svårt, men inte livshotande skadade.

– Vid modern krigföring har många soldater skyddsväst på sig, så det är mest sannolikt med extremitetsskador, det vill säga svåra frakturer och återställande av funktioner i armar och ben, säger Gunnar Sandersjöö, till TT.

För rehabiliteringen kommer det sannolikt krävas flera vårdinsatser och ingrepp av bland annat kirurger, plastikkirurger, ortopeder och traumateam, enligt Sandersjöö.

Funnits en plan

Karolinska är ett av flera mottagande sjukhus i Europa för skadade från kriget i Ukraina. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari har det funnits en intern plan på sjukhuset för att ta emot krigsskadade och avlasta den ukrainska sjukvården.

Enligt sjukhuset är det EU som via svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ställt frågan om att ta emot de skadade.

Gunnar Sandersjöö har just nu inga uppgifter om att fler patienter är på gång att tas emot på Karolinska, men säger att det kan komma att ske.

MSB:s presstjänst kan inte klargöra för TT om andra ukrainska soldater tidigare har fått vård i Sverige.

"En självklarhet"

Region Stockholms finansregionråd Irene Svenonius (M) säger i ett pressmeddelande att det är en självklarhet att de regionen gör allt i sin makt där de ser att Ukraina behöver hjälp i sin kamp för frihet.

Sedan tidigare har bland annat den norska regeringen klargjort att ukrainska soldater ska tas emot för vård.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons