Annons
Nyheter

Ullfilt skyddar glaciär vid Kebnekaise

En del av Björlings glaciär, vid den östra leden upp till Kebnekaises topp, har bäddats in med ullfilt. Syftet är att försöka bromsa en del av avsmältningen.
Klimat • Publicerad 5 augusti 2022
Filtarna på Björlings glaciär vid Kebnekaisemassivets sydöstra sida. Hittills har de bromsat cirka 1,5 meters avsmältning.
Filtarna på Björlings glaciär vid Kebnekaisemassivets sydöstra sida. Hittills har de bromsat cirka 1,5 meters avsmältning.Foto: Alexander Wingård/STF

De 200 kvadratmetrarna ullfilt lades ut redan i våras, i hopp om att de kan skydda lite mot sommarens avsmältning. Ett försök att styra naturen? Nej, först och främst ett sätt att rikta uppmärksamheten mot den globala uppvärmningen, förklarar initiativtagaren Oskar Kihlborg:

– Jag ville genomföra ett visuellt projekt som åskådliggör vad som håller på att hända, utan anspråk på att rädda världens alla glaciärer.

Annons

Oskar Kihlborg, äventyrare, fotograf och föreläsare, har tillbringat mycket tid på glaciärer världen över. Han konstaterar att det gjorts glaciärövertäckningar i flera områden, bland annat i Alperna och USA. Men då har presenningar av fossilt material använts.

I detta projekt är dukarna gjorda av ull. Filtarna kommer att ses av de uppskattningsvis 3 000 personer som denna säsong bestiger Sveriges högsta fjäll via den östra leden.

Björlings glaciär är den andra glaciären i Sverige som får skydd mot värmen. Tidigare har Sveriges sydligaste glaciär, Helags, bäddats in med filt – dock bara blygsamma 40 kvadratmeter. På det sättet sparades nära fyra meters avsmältning under sommaren.

– I och med att Kebnekaise ligger mycket längre norrut räknar vi med att duken kan hindra tre meters avsmältning fram till september. Nästa år ska vi göra detaljerade och parallella mätningar vid Helags och Kebnekaise för att se hur avsmältningarna skiljer sig åt, säger Oskar Kihlborg.

Studier har visat att så gott som alla jordens glaciärer krymper, det vill säga att avsmältningarna från dem accelererar. Forskare har pekat på att många av dem på sikt kan försvinna helt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons