Annons
Nyheter

Ungern förhandlar gasavtal med Moskva

Ungern har skrivit under avtal som säkrar tillgång till rysk energi, enligt den ungerske utrikesministern Péter Szijjártó som är på besök i Moskva.
Ungern/Ryssland • Publicerad 11 april 2023
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó. Arkivbild.
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó. Arkivbild.Foto: John Minchillo/AP/TT

Ungern väljer därmed, till skillnad från de allra flesta EU-länderna, att behålla handelskontakter med Ryssland under det pågående ryska angreppskriget mot Ukraina.

Szijjártó säger att uppgörelsen med energibolaget Gazprom innebär att Ungern får ökad tillgång till rysk gas om man så begär. Avtalet är ett tillägg till ett kontrakt som skrev i fjol.

Annons

Gasen ska levereras via gasledningen Turkstream, och ska ha ett pristak på 150 euro per kubikmeter.

Det ungerska Moskvabesöket ses med misstro av flera EU-länder, som helst vill se att unionens länder drastiskt minskar beroendet av rysk gas. Ungerns regering anser å sin sida att energitillförsel från Ryssland är nödvändig för Ungerns nationella säkerhet.

Olja som skeppas från Ryssland ingår i de sanktionspaket som EU har antagit.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons