Annons

EU-sanktioner klara – utan rysk patriark

EU:s sjätte sanktionspaket mot Ryssland är äntligen i hamn.
Ryska ortodoxa kyrkans överhuvud Kirill slipper dock undan, efter ett sent ingripande från Ungern.
Även USA fyller på med nya sanktioner.
Ukrainakriget • Publicerad 2 juni 2022
Patriarken Kirill. Bild från i påskas.
Patriarken Kirill. Bild från i påskas.Foto: Sergej Vlasov/Ryska kyrkans presstjänst/AP/TT

Vid 16-tiden på torsdagseftermiddagen kom till sist klartecknet från de 27 EU-ländernas ambassadörer. Därmed kan utfasningen av rysk olja inledas, även om det till en början ges undantag för den olja som kommer via pipeline, framför allt till Ungern.

I paketet ingår också att storbanken Sberbank stoppas från det internationella transaktionssystemet Swift och att listan över personer som ska vägras visum till EU och få sina eventuella EU-tillgångar frysta utökas ännu en gång.

Ungerskt nej

Annons

En som inte hamnar på listan är den rysk-ortodoxe patriarken Kirill – trots att det var tänkt så.

När EU-ländernas ambassadörer samlades för att spika sanktionerna i onsdags sade emellertid Ungern nej.

– De kom plötsligt med den invändningen, de hade inget riktigt skäl, säger en diplomat anonymt till nyhetssajten EU Observer.

Ungerns vägran, i kombination med att flera länder också ville ha mer tid på sig för att granska sanktionsuppgörelsen, gjorde att det slutliga ja-et till sanktionspaketet fick lov att vänta till torsdagen. Alla länder måste vara överens om de personer som ska sättas upp på sanktionslistorna.

75-årige Kirill, som egentligen heter Vladimir Gundjajev, är känd som en ivrig anhängare till Rysslands regim. Den kyrklige ledaren har högljutt uttryckt sitt stöd för president Vladimir Putins invasion av Ukraina.

Dotterns gudfar

Parallellt med EU:s nya paket lägger även USA till nya namn på sina sanktionslistor.

Exempelvis stoppas cellisten och företagaren Sergej Roldugin – utpekad som president Vladimir Putins "bäste vän" och bland annat gudfar till Putins äldsta dotter Maria. Roldugin har stått på EU:s sanktionslista sedan i februari och hamnar nu på USA:s lista tillsammans med bland andra hustrun och operasångerskan Jelena Mirtova och ryska utrikesdepartementets taleskvinna Maria Zacharova.

Vilka ytterligare personer som ingår i EU:s senaste paket är ännu inte offentliggjort.

Fakta: EU:s sjätte paket

Här är grunderna i EU:s senaste sanktionspaket med anledning av Rysslands krig i Ukraina.

* Fler personer läggs till på listan över personer som stoppas från inresa till EU och får sina eventuella tillgångar frysta. Exempelvis berörs militärer som anses delaktiga i krigsbrott i Butja och andra ukrainska städer.

* Storbanken Sberbank kopplas bort från det internationella transaktionssystemet Swift. Även ytterligare två banker berörs: MKB (Credit Bank of Moscow i internationell form) och Rosselchoz Bank (Russian Agricultural Bank).

* Tre ryska statliga tv-bolag förbjuds att sända i EU, även via kabel eller internet.

* Konsultbolag och "spinndoktorer" i EU stoppas från att erbjuda sina tjänster till ryska företag.

* Importstopp införs för rysk olja – med ett tillfälligt undantag för import via oljeledningar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons