Annons

UNHCR: Över 660 000 har flytt Ukraina

Ukraina • Publicerad 1 mars 2022
Flyktingar från Ukraina går över gränsen till Polen under tisdagen.
Flyktingar från Ukraina går över gränsen till Polen under tisdagen.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Över 660 000 personer har flytt från Ukraina och flera hundra tusen befinner sig på flykt inom landet, uppger FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Vi har nu över 660 000 flyktingar som har flytt Ukrana till grannländer bara de senaste sex dagarna, säger talespersonen Shabia Mantoo i Genève.

Annons

– Siffrorna ökar exponentiell. I den här takten verkar situationen bli Europas största flyktingkris det här århundradet, säger hon.

Siffran är rejält mycket högre än de som kom under morgonen, då 520 000 uppgavs vara på flykt.

Då sade FN:s högkommissionär Filippo Grandi i ett anförande till FN:s säkerhetsråd att siffran ökat för varje timme sedan i torsdags.

– Jag har arbetat med flyktingkriser i nästan 40 år och jag har sällan sett ett så otroligt snabbt växande flyktingström, sade han.

Enligt Grandi planerar UNHCR för att omkring fyra miljoner ukrainare kommer att vara på flykt inom de kommande veckorna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons