Annons
Nyheter

Unicef-chefen: Bland det allra värsta jag sett

Medan nya kriser påkallar världens uppmärksamhet tynar miljoner små barn i Afghanistan bort av svält.
Unicef-chefen Catherine Russell berättar för TT om sitt besök i en fullbelagd och knäpptyst sjukhussal:
Afghanistan • Publicerad 6 juni 2022
Unicefs högsta chef Catherine Russell uttrycker stor oro för situationen i Afghanistan, som bara förvärras. Här besökte hon Kabul i februari. Arkivbild.
Unicefs högsta chef Catherine Russell uttrycker stor oro för situationen i Afghanistan, som bara förvärras. Här besökte hon Kabul i februari. Arkivbild.Foto: Hussein Malla/AP/TT

Fattigdomen i Afghanistan skenar och tiotals miljoner människor riskerar att stå utan något att äta. Under våren har det återkommande rapporterats om föräldrar som tvingats sälja sina barn för att kunna få något att äta.

Omkring 1,1 miljoner barn under fem års ålder bedöms vara på väg att drabbas av den dödligaste formen av undernäring, enligt FN:s barnfond Unicef. I det tillståndet slutar deras kroppars immunsystem att fungera och till slut kan de inte ta upp någon näring alls.

Annons

När amerikanskan Catherine Russell tillträdde som Unicefs högsta chef i februari reste hon allra först till Afghanistan, och besökte där sjukhus med mängder av små patienter.

– Jag har sett många saker i min karriär, men det var något av det värsta jag någonsin har sett. Dessa bebisar tynar helt och hållet bort, säger hon till TT vid ett besök i Sverige.

"Ofattbart allvarligt"

Innan USA lämnade Afghanistan förra året bestod ungefär 80 procent av landets budget av internationellt bistånd. När talibanerna tog över makten stoppade de flesta länder, inklusive Sverige, allt stöd som gått via den afghanska staten.

Catherine Russell har varit i Afghanistan tidigare under sin karriär som amerikansk tjänsteman, men det var före maktskiftet.

– Nu oroades jag för vad som händer med utbildningen och framför allt flickors utbildning. Och det är ett allvarligt problem, det vill jag understryka, men när jag kom dit fann jag också ett helt ofattbart allvarligt problem med livsmedelsförsörjningen, säger hon.

Fattigdomen i Afghanistan skenar och nästan varenda invånare beräknas falla under fattigdomsgränsen under detta år.

Daglön till potatis

– Det är en märklig situation när man kör nedför gatan och ser stånd med frukter och grönsaker. Men folk har inga pengar och kan inte köpa något, säger Russell.

– Jag träffade en kvinna som var 25 år gammal, men hon såg såklart ut som 50. Hon har fem barn och tog med mig till sitt hem som var, jag vill knappt säga det, ett slags lerkoja. Hon förklarade för mig att hennes man arbetade för daglön och om han hittar jobb så kan de köpa några potatisar som hon tillagar till barnen. Annars livnär de sig i princip på bröd.

I arbetet med undernärda barn delar Unicef ut paket med ett jordnötssmörliknande näringstillskott, men enligt FN-organets högsta chef behövs mer resurser för att de ska kunna dela ut tillräckligt många.

Simultanförmåga?

Catherine Russell får frågan om hon tror att världssamfundet har tillräckligt med resurser – och tillräcklig koncentrationsförmåga – för att kunna hjälpa även Afghanistan givet alla andra stora kriser, och då inte minst kriget i Ukraina.

Annons

– Det är den centrala frågan. Ukraina får en väldig uppmärksamhet och med all rätt. Det är en aggression i Europa och vem trodde att vi skulle se det igen? Och människor som bor i Ukraina drabbas avsevärt. Vi ser att 2,5 miljoner barn har flytt landet och att ytterligare flera miljoner har fått lämna sina hem. De går inte i skolan och det är stora livsmedelsproblem, så det förtjänar stor uppmärksamhet, säger hon.

– Men det drar definitivt uppmärksamhet från de andra utmaningarna i världen: Afghanistan, Jemen, livsmedelskrisen på Afrikas horn... Listan bara fortsätter. Problemen har bara blivit värre. Och nu när inflationen går upp, till stor del på grund av det som sker i Ukraina, så går matpriserna upp. Det kommer att göra dessa konflikter ännu svårare att hantera.

Fakta: Sveriges bistånd till Afghanistan

2021 gav Sida totalt 961,7 miljoner kronor i bistånd till olika samarbetsorganisationer som arbetar i Afghanistan, varav 630 miljoner kronor gick till långsiktig utveckling och 331,7 miljoner kronor till humanitärt stöd.

Sedan talibanernas maktövertagande har Sida inga pågående projekt som kanaliserar pengar via den afghanska staten.

Tidigare fanns ett stöd via Världsbankens fond för återuppbyggnad med regeringen som samarbetspart. Världsbanken har ställt in dessa utbetalningar, men ser över möjligheten att investera fondens resurser på ett sätt som gagnar den afghanska befolkningen utan att komma regimen till gagn.

För 2022 uppgår budgeten för långsiktigt bistånd till 805 miljoner kronor och 245 miljoner kronor har betalats ut i humanitärt bistånd. Ytterligare medel för året kan tillkomma.

Fakta: Sveriges bistånd till Afghanistan

Catherine Russell, 61, är högsta chef (executive director) för FN:s barnfond Unicef. Hon är i grunden jurist och tillträdde i februari 2022.

Innan dess var Russell chef för Vita husets personalkontor, som granskar och tar fram kandidater när USA:s regering ska tillsätta olika ämbeten.

Under Barack Obamas tid som president var hon först stabschef för USA:s dåvarande andra dam Jill Biden, som i dag är landets första dam. Hon utnämndes sedan till USA:s internationella ambassadör i kvinnofrågor (2013–17).

Russell har arbetat för flera demokratiska presidentkampanjer. Hennes make Tom Donilon är också en veteran i Demokraternas kretsar. Han var bland annat USA:s nationella säkerhetsrådgivare under Barack Obama. Hans bror Mike Donilon är i sin tur en av president Joe Bidens allra närmaste rådgivare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons