Annons
Nyheter

Unik Malmöpark hotas av svamp

Pildammsparken i Malmö är – med sin nyklassicistiska utformning från början av 1900-talet – unik bland Nordeuropas parker. Men en asiatisk svamp har sedan ett par år dykt upp och hotar att förgöra parkens bokar, rapporterar .
Natur • Publicerad 2 juli 2021
Algsvampar från asien hotar Malmöparkens bokträd. Arkivbild.
Algsvampar från asien hotar Malmöparkens bokträd. Arkivbild.Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

Nu har Malmö stad planterat tusentals nya träd i ett försök att rädda parkens utseende. Hela 5 000 nya bokar är i jorden, inplanterade invid äldre träd i hopp om att de en dag ska fylla tomrummen efter döda träd.

Större befintliga träd behandlas även med svamptyper som ska ge dem motståndskraft mot den asiatiska svampen. För ett angrepp av den asiatiska algsvampen Phytophtorasom kan annars leda till träddöd.

Annons

Svampen angriper rötter och ger även fri väg in för andra angripande svampar. På attackerade träd bildas svarta sår och sedan börjar trädet tappa sina blad.

Den angripande asiatiska svampen finns i staden sedan flera år tillbaka.

— De transporteras över hela världen. Det kan ha varit någon som varit på semester i Japan och har svampen på skorna, och så joggar man i parken. Så det är smågrejer som kan göra detta, säger landskapsingenjör Mattias Thelander på fastighets- och gatukontoret, till tidningen

Fakta: En historisk park

I början av 1900-talet blev området kring Pildammarna platsen för den stora Baltiska utställningen i Malmö, som ägde rum 1914 och lockade nästan en miljon design- och teknikintresserade åskådare.

Efter utställningen formgavs parken i flera etapper. Först ut var den danske landskapsarkitekten Erstad-Jörgensen som arbetade utifrån en engelsk romantisk parkstil med stora grönytor.

1926 tog förste stadsingenjören Erik Bülow-Hübe vid och formgav resten av parken utifrån klassicistisk form med monumental karaktär.

Dammarna i parken var från början stadens vattenreservoar. I dag finns stora fontäner med kaskader på upp till 25 meter i vattnet.

Källa: Malmö stad

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons