Annons
Nyheter

Unik sköldpaddsunge: "Galet vad den klättrar"

En djurpark i Schweiz firar en unik födelse – en aldrig tidigare skådad albinosköldpadda.
Schweiz • Publicerad 4 juni 2022
Albinosköldpaddan och dess mörka syskon går på upptäcktsfärd på Tropiquarium i Schweiz.
Albinosköldpaddan och dess mörka syskon går på upptäcktsfärd på Tropiquarium i Schweiz.Foto: Jean-Christophe Bott/Keystone/AP/TT

Såvitt känt är det första gången människan har sett ett albinoexemplar av Galápagos-sköldpaddan. Den pigmentlösa ungen föddes nyligen på Tropiquarium i Servion i västra Schweiz.

– Vi är välsignade av gudarna, säger chefen Philippe Morel, och anser att den lilla sköldpaddan är av "otroligt zoologiskt intresse".

Annons

Albinon väger hittills bara 50 gram, får plats i handflatan, men verkar må minst lika bra som sina svarta syskon.

– Det är galet vad den klättrar. Den är mycket mer aktiv än denna, säger zoochefens son Thomas Morel när han visar upp en vanlig svart sköldpaddeunge.

Som vuxna kan Galápagossköldpaddor väga hela 200 kilo och bli 200 år gamla. Ute i naturen skulle en albino troligen inte ha en chans, men Philippe Morel hoppas att den nyfödda bleknosen ska få ett långt liv i djurparken.

Sköldpaddorna lever normalt sett runt Galápagosöarna i Stilla havet, där det beräknas finnas 23 000 av dem. Internationella naturvårdsunionen IUCN klassar dem som "hotade", den näst högsta graden av risk för utrotning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons