Annons
Nyheter

Uppgift: Sverige förhandlade om amerikaner

Sverige uppges ha förhandlat om frisläppandet av tre amerikanska fångar i Nordkorea med den nordkoreanske utrikesministern under besöket i Stockholm.
Enligt CNN:s källor är det en viktig fråga för att USA ska komma till förhandlingsbordet.
Nordkorea • Publicerad 18 mars 2018

De amerikanska medborgarna Kim Hak-Dong, Kim Sang-Duk och Kim Dong Chul, som alla sitter fängslade i Nordkorea, stod högt på dagordningen vid helgens möte, rapporterar CNN med hänvisning till källor med insyn.

Sverige ska ha lagt stor vikt vid frågan under samtalen med den nordkoreanske utrikesministern Ri Yong-Ho.

Annons

– Att skyddsmaktsuppdraget för USA är en del av diskussionerna har vi sagt inför och efter mötet, men jag har inga detaljer att berätta om, säger Erik Wirkensjö, pressekreterare för utrikesminister Margot Wallström (S), till TT med anledning av uppgifterna.

En av CNN:s källor uppger att Sverige inte ställt något ultimatum om saken, men att man framställt ett frisläppande som något som skulle leda framåt. Frågan ska även ha lyfts i samtalen då Nordkoreas vice utrikesminister Han Song-Ryol besökte Sverige i januari.

Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk fängslades i Nordkorea förra året anklagade för "fientliga handlingar". Kim Dong-Chul har suttit fängslad sedan 2015 anklagad för att ha spionerat i landet.

Överlag är det få detaljer från mötet som har framkommit.

– Det är en påminnelse om hur pass känsligt det är, hur pass hårt informationen hålls, och hur viktigt det är att de här samtalen genomförs utan att det sker några läckor, säger Jerker Hellström, forskningsledare med fokus på Östasien på Totalförsvarets forskningsinstitut.

Efter första hela mötesdagen i Stockholm meddelade svenska UD att samtalen i lördags främst handlat om säkerhetsläget på den koreanska halvön.

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons