Annons
Nyheter

Minister: Brasilien kan köpa fler Gripen-plan

Brasilien kan komma att köpa ytterligare Jas Gripen-plan, enligt landets försvarsminister. Saabs vd Micael Johansson säger till TT att inga formella diskussioner inletts.
– Vi startar sådana diskussioner när vi blir ombedda, säger Johansson.
Ekonomi • Publicerad 11 april 2023
Brasilien kan köpa fler Jas Gripen-plan. Arkivbild.
Brasilien kan köpa fler Jas Gripen-plan. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Micael Johansson, vd för flygplans- och vapentillverkaren Saab. Arkivbild.
Micael Johansson, vd för flygplans- och vapentillverkaren Saab. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

Försvarsminister José Mucio Monteiro gjorde uttalandet under den pågående försvarsindustrimässan i Rio de Janeiro, rapporterar Reuters.

– Det brasilianska flygvapnet har sagt att det har behov (av fler Gripen-plan). Vi tittar närmare på och granskar det, säger ministern enligt nyhetsbyrån.

Annons

– Den här veckan talade vi med den svenska ambassadören om detta och det är ett samtal som just har inletts, fortsätter han.

Brasilien och Sverige har sedan 2014 ett avtal om att 36 Gripen-plan – som tillverkas av försvarskoncernen Saab – ska levereras till Brasilien innan 2027.

I avtalet ingår också ett utbyte av teknik och att Gripen-plan ska kunna tillverkas i Brasilien framöver.

Enligt Reuters källa kan landet i ett första skede komma att lägga till 4 plan till det befintliga avtalet och sedan beställa ytterligare 30.

Inga diskussioner

Micael Johansson, vd och koncernchef på Saab, befinner sig också i Rio för försvarsmässan. Han säger till TT att han "noterat vad som har sagts i medierna" men att han inte kan bekräfta Reuters uppgifter.

– Det pågår inga formella diskussioner i dag om den typen av utökning. Men Brasilien har sagt det tidigare, att de har behov av att gå vidare och utöka flottan. Det är ingenting nytt som har hänt ur mitt perspektiv. Sådana siffror har nämnts tidigare, säger Johansson.

Saab skriver samtidigt i ett pressmeddelande på tisdagen att koncernen och den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer har tecknat en avsiktsförklaring om framtida affärsmöjligheter.

Hoppas på Colombia

Där ingår ett fördjupat samarbete för att positionera Embraers transportflygplan C-390 "som lämplig lösning" för det svenska flygvapnet.

– Vi som företag stöttar Embraer i dess försök att sälja in C-390 i Sverige, den dag Sverige behöver ny transportkapacitet, men det är ju ett val som Försvarsmakten i Sverige måste göra, säger Micael Johansson.

TT: Saab undersöker även "nya affärsmöjligheter" i Latinamerika, vad innebär det?

Annons

– Vi har byggt upp en stor förmåga i Brasilien tillsammans med vår huvudpartner Embraer. Så det här blir en viktig hubb för oss, ett center, om vi ska försöka göra fler affärer i Sydamerika, vilket vi förstås försöker, säger Saabs vd.

– Vi hoppas naturligtvis att Brasilien så småningom går vidare och köper fler flygplan. Vi hoppas också att Colombia kommer att välja Gripen och det finns ett par kandidater till.

"Mycket att vinna"

TT: När det gäller samarbetet med transportflygplanet, kan man tänka sig att det är en del av ett utbyte: ni hjälper till med det och Embraer hjälper till med Gripen?

– Vi tycker att Embraer och vi har mycket att vinna på samarbete, men det är fortfarande så att försvarsmakterna väljer sina system helt separat efter sina behov. Industriellt, med tanke på att vi byggt upp ett center i Brasilien, är det logiskt att samarbeta lite djupare både på stridsflygssidan och på transportsidan, säger Micael Johansson.

Fakta: Gripenaffären

Brasiliens flygvapen har beställt 36 Gripen-plan av Saab. Kontraktet är värt 39,3 miljarder kronor. Avtalet blev helt klart i september 2015.

I samband med affären överförs en del av tekniken till Brasilien och en stor del av tillverkningen ska ske där. Saab samarbetar i den delen med den brasilianska flygplanstillverkaren Embraer.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons