Annons
Nyheter

Uppgifter: Riskkapitalist vill ta över SAS

Det amerikanska riskkapitalbolaget Apollo Global Management planerar att ansöka om tillstånd för att ta över som majoritetsägare i flygbolaget SAS, rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till en källa.
Ansökan kommer enligt uppgifterna att skickas till danska och svenska myndigheter.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2023
Det krisdrabbade flygbolaget SAS, med vd Anko van der Werff, kan tas över av riskkapitalistbolaget Apollo Global Management. Arkivbild.
Det krisdrabbade flygbolaget SAS, med vd Anko van der Werff, kan tas över av riskkapitalistbolaget Apollo Global Management. Arkivbild.Foto: Bo Amstrup Ritzau/TT

SAS-aktien lyfter med 11 procent efter nyheten och reducerar därmed kursraset i år till 32,5 procent.

EU:s regelverk förbjuder enligt nyhetsbyrån att flygbolag från unionens 27 medlemsländer har ägare med bas utanför EU med mer än 50 procent av aktierna. Men enligt nyhetsbyrån är det möjligt att det går att räkna Apollos europeiska delar av fondens kapital som en EU-ägare.

Annons

Varken Apollo eller SAS vill kommentera uppgifterna.

Det krisdrabbade flygbolaget SAS – som befinner sig i konkursskydd i en amerikansk domstol och genomgår en omfattande finansiell rekonstruktion – kontrolleras i dagsläget av danska och svenska staten, med 21,8 procen var av aktierna. Wallebergsfären är tredje största ägare, med 3,4 procent.

Apollo Global Management har redan varit med och hjälpt SAS med mångmiljardfinansiering under flygbolaget rekonstruktionsprocess.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons