Annons
Nyheter

Uppgifter: Trump åtalas för grovt brott

USA:s förre president Donald Trump åtalas för minst ett grövre brott som kan ge fängelse i mer än ett år, enligt uppgifter till AP.
USA • Publicerad 1 april 2023
Tidigare president Donald Trump väntas inställa sig vid en domstol i New York på tisdagen. Arkivbild.
Tidigare president Donald Trump väntas inställa sig vid en domstol i New York på tisdagen. Arkivbild.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Trump åtalas i en domstol i New York. Åtalspunkterna mot den förre presidenten är fortfarande hemligstämplade och meddelas inte förrän vid den inledande domstolsförhandlingen på tisdagen, då Trump väntas inställa sig i rätten.

Det ska röra sig om flera brottsmisstankar varav minst ett grovt brott som kan resultera i ett fängelsestraff, uppger två anonyma källor med insyn i åtalet till nyhetsbyrån AP.

Annons

Utredningen har handlat om att den tidigare porrskådespelaren Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, inför Trumps valkampanj 2016 fick 130 000 dollar för att inte berätta om att hon och Trump haft en relation.

Utbetalningen i sig är inte olaglig, men enligt källorna riktar åklagare in sig på bokföringen av utbetalningen.

Trumps formella överlämnande till domstolsväsendet sker efter förhandlingar mellan hans advokater, rättsväsendet och säkerhetsmyndigheter i USA.

Expresidenten kommer att tvingas gå igenom formella procedurer som när ett polisfoto, så kallat "mug shot", ska tas. Men han slipper bära handbojor, säger hans advokater. Han kommer också att ha säkerhetstjänsten Secret Service vid sin sida och kommer nästan säkert att släppas samma dag.

När åtalet offentliggjorts på fredagen ställde sig flera topprepublikaner snabbt bakom Trump och dömde ut åtalet som politiskt motiverat.

Det är första gången i landets historia som en tidigare president ställs inför rätta.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons