unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Uppgifter: Vänsterpartiet har bestämt sig

Vänsterpartiets partistyrelse har fattat ett beslut om partiet ska rösta nej eller släppa igenom S-ledaren Stefan Löfven som statsminister i onsdagens omröstning, erfar TT.
Beskedet kommer att lämnas på måndagsmorgonen av V:s partiledare Jonas Sjöstedt.
Arkivbild. Vänsterpartiets partistyrelse har fattat ett beslut om partiet ska rösta nej eller släppa igenom S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.
Arkivbild. Vänsterpartiets partistyrelse har fattat ett beslut om partiet ska rösta nej eller släppa igenom S-ledaren Stefan Löfven som statsminister.
Foto: Henrik Montgomery/TT

En källa säger att beslutet nu är fattat, men det är fortfarande okänt vad det landade i. Enligt tidigare uppgifter till TT kunde det luta åt ett nej.

I en skriftlig kommentar efter Liberalernas ja till att släppa fram Löfven förklarade V att det var dags för den interna processen i partiet.

Skulle V rösta aktivt nej till Löfven i statsministeromröstningen stoppar det honom, förutsatt att M, KD och SD röstar nej.

Skälen till motståndet i V är två, enligt uppgift till TT. Det ena är, enligt V, högerpolitiken i förslaget till överenskommelse mellan S, MP, C och L. Det andra är den särskilda skrivningen i den om att V inte ska få något inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Klausulen betecknas som ren förnedring, en förödmjukelse, av Vänsterpartiet. Det går inte acceptera, är inställningen bland många, enligt vad som uppges för TT.

V:s partistyrelse hade att ta ställning till frågan under söndagen. På måndagen är ett möte i riksdagsgruppen planerat. Det måste ske innan partiledaren Jonas Sjöstedt möter talmannen Andreas Norlén klockan 11.40.

Någon gång på måndagsmorgonen ska Sjöstedt meddela partiets besked, enligt TT:s uppgifter.

Tidigare har Jonas Sjöstedt gång på gång sagt att V vill se Stefan Löfven som statsminister. V har sagt att man inte tänker rösta för eller släppa fram en regering där borgerliga partier ingår samt att det är avgörande att SD inte får något inflytande. Jonas Sjöstedt har också kritiserat Centerledaren Annie Lööf för att driva fram ett extraval.

Tre av de villkoren uppfylls om Löfven blir statsminister och ett extraval undviks. Men röstar V nej till Löfven kan just V medverka till att driva fram ett extraval, eller en borgerlig regering.

Missnöjet speglas av en namnlista som cirkulerar i landet, mot att stödja regeringsuppgörelsen.

– Vi är ett vänsterparti, vi har ingen anledning att stödja en regering som tänker bedriva högerpolitik, sade Mikael Ekvall, Vänsterpartiets gruppledare i Region Jönköpings län i går till Sveriges Radio Jönköping.

På Facebook dömer den tidigare riksdagsledamoten och V-toppen Rossana Dinamarca ut överenskommelsen och vill att V säger nej:

"Förutom att uppgörelsen mellan S, MP, C och L är en arbetarfientlig politik med lägre löner, sänkt a-kassa, höjda hyror, språktest för medborgarskap, fritt fram för vinster i välfärden igen, sänkta skatter och fler bidrag för dom rika samt töntiga förslag om mobilförbud i skolan, så är det också en kraftig markering mot V som likställer oss med fascisterna SD. Det är helt oacceptabelt."

Läs mer

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Nyheter

Klart: Olesen blir ny S-ordförande

Valdes på distriktskongressen.

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

Reportage

I Småland har Mona Sahlin fått en ny identitet

“Partiet ställde inte upp riktigt för honom.”

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

Debatt

120 veterinärer kräver att minkfarmarna stängs

"Sverige borde ta efter Nederländerna.”

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Misshandel och viltolycka.

Kultur

Viktig bok inifrån en svartsjuk och sexgalen pojkväns huvud

Boken ”Närmanden” skulle kunna ge tonårskillar verktyg för att reflektera kring sin sexualitet.

Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken "Övergivenheten”, om ett judiskt arv att återerövra.

Kultur

Elisabeth Åsbrink samlar judiska släktminnen till en stark historia om kärlek och hat

”Övergivenheten” skildrar en familj i skuggan av antisemitism och rotlöshet.