Annons
Nyheter
Dåligt!
När ska ni bestämma er politiker?
Det undrar ledsna och upprörda elever på Mohedaskolan efter kommunfullmäktiges beslut.
- Politikernas värld har stannat, men vår fortsätter,
säger Emmi Nilsson.
Nyheter • Publicerad 30 april 2004
Utbyggnaden av Mohedaskolan ska göras på asfaltplanen framför skolan. Är det meningen i alla fall. Nu är eleverna besvikna på att politikerna inte kan bestämma sig. Från vänster: Lina Axelsson, Emil Håkansson, Linus Andersson, Sandra Fiedler Arfvidsson, Emmi Nilsson, Simon Pedersen, Johan Pettersson, Ola Palmgren, Kalle Hermansson och Sara Solnevik. Foto: Stefan Fehrm
Utbyggnaden av Mohedaskolan ska göras på asfaltplanen framför skolan. Är det meningen i alla fall. Nu är eleverna besvikna på att politikerna inte kan bestämma sig. Från vänster: Lina Axelsson, Emil Håkansson, Linus Andersson, Sandra Fiedler Arfvidsson, Emmi Nilsson, Simon Pedersen, Johan Pettersson, Ola Palmgren, Kalle Hermansson och Sara Solnevik. Foto: Stefan FehrmFoto: 

På tisdagens fullmäktigesammanträde bestämde politikerna att ärendet om Mohedaskolan ska utredas vidare.

Detta innebär att ett definitivt besked inte kan komma förrän tidigast i slutet av maj. Och eftersom politikerna blivit extra oroliga över kommunens ekonomi, efter revisorernas hårda kritik, är osäkerheten större än någonsin kring utbyggnaden av Mohedaskolan.

Annons

Och politikernas beslutsvånda har rört upp känslorna i Moheda.

- Det var faktiskt upprorsstämning på skolan i onsdags. Elever och personal var både ledsna och arga. Det värsta är att vi inte vet vad vi ska säga till barnen eller föräldrarna, säger rektorn Anne Hallberg.

Hon menar att alla trodde på ett definitivt besked.

- Det är dåligt att politikerna skjuter upp det, säger Kalle Hermansson, ordförande i Mohedaskolans elevråd.Han och hans kamrater som ska börja i åttan till hösten undrar vad som kommer att hända. Kommer de att gå kvar på Mohedaskolan eller måste de som idag - flytta till Grönkullaskolan och tillbringa resten av högstadietiden där?

Pengar redan fördelade

I vilket fall som helst brukar de elever som ska flyttas till Grönkullaskolan få en rejäl introduktion på vårterminen. I år har detta inte blivit av eftersom alla trott att åttorna från hösten ska stanna kvar på Mohedaskolan. Barn- och ungdomsförvaltningen har till och med fördelat pengar till detta.

Eleverna är oroliga för sina betyg. Oroliga för framtiden.

Lina Axelsson påpekar att eleverna inte på något sätt tycker att Grönkullaskolan är dålig men att de helst av allt vill stanna på Mohedaskolan. De är vana vid miljön och pedagogiken. Tycker bra om lärarna. Deras bedömning är att bara ett fåtal

Mohedaelever hellre vill in till Alvesta.

"Bestäm er någon gång"

Annons

Eleverna säger att de aldrig haft anledning att tro att bygget skulle skjutas upp.

- Nu vågar vi inte tro någonting förrän grävskopan står på skolgården, säger Emil Håkansson.

Elevernas uppmaning till

Alvestas politiker lyder:

- Bestäm er någon gång. Vi vill ha ett riktigt besked.

Läraren Hans Tannerfalk säger att personalen på skolan hamnat i en svår situation.

- Vi vet inte hur vi ska lägga schemat inför nästa år eller vilken materiel vi ska beställa. Vi vet snart ingenting, suckar han.

Kommunalrådet Karin Vernersson har inga direkt lugnande besked att ge Mohedaeleverna.

- Jag kan ingenting göra nu. Jag vet bara att jag själv ska kämpa allt jag kan för att det ska bli en utbyggnad i Moheda.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons