Annons
Nyheter

Uppstoppade rävar kan skrämma bort gässen

Svenska badvatten förorenas av gåsbajs vilket har blivit ett växande problem i flera kommuner. Vid en lokal båtklubb norr om Gävle har man dock lyckats bli kvitt fåglarna efter inspiration från Kanada, rapporterar .
Djur • Publicerad 4 augusti 2022
En uppstoppad räv på Viltskadecenter, Grimsö. Arkivbild från 2008.
En uppstoppad räv på Viltskadecenter, Grimsö. Arkivbild från 2008.Foto: Robert Henriksson/SvD/TT

Vid sju av Stockholms badplatser avråds det från bad på grund av höga halter av e-colibakterier. En kallsup i dessa vatten kan leda till diarré och magsjuka.

Enligt miljö- och hälsoskyddsinspektionen beror de höga bakteriehalterna delvis på att avföring från en växande gåspopulation hamnar i vattnet, rapporterar Dagens Nyheter.

Annons

I Malmö har antalet kanadagäss och vitkindade gäss minskat efter en insats i kommunen där man punkterat fåglarnas ägg. Trots det är det fortfarande mer bajs i Malmö stads vatten än vad som är önskvärt.

En plats där man dock har lyckats bli kvitt fåglarna är vid en båtklubb i Norrsundet, norr om Gävle. En av klubbmedlemmarna fick ett tips om att man i Kanada använder uppstoppade rävar för att skrämma bort fåglarna, rapporterar Arbetarbladet.

Sedan ett år tillbaka flyttas därför en uppstoppad räv runt vid olika tider på dygnet för att fåglarna inte ska se igenom bluffen. Mannen som introducerat räven till hamnen menar att räven haft god effekt.

– Det är ett humant sätt att bli av med problemet. Men de flyttar ju till andra ställen i bygden, säger han till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons