Annons
Nyheter

Uppvidinge kommun granskas av miljöåklagare

Kommunens skadestånd till Kronobergs Lax i Klavreström har nu klarats upp via försäkringsbolaget. Men frågan om kommunen kommer att åtalas för miljöbrott är ännu inte utredd.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2006

Bolaget gjorde skadeståndsanspråk mot Uppvidinge kommun efter att 3,7 ton fisk dog hösten 2003 sedan kommunen rivit en pir i Änghultasjön för att göra badplatsen säkrare. Fiskdöden berodde på att filter och ledningar slammades igen och delar av anläggningen svämmade över.

En gemensam uppskattning gjordes av skadeståndsnivån och i april 2004 beslutades om ett avtal där Kronobergs Lax skulle få 2,5 miljoner i kompensation genom kommunens försäkringsbolag.

Annons

Efteråt uppstod problem med fuktskador på byggnaden och kommunens försäkringsbolag har därför bekostat en utredning av dessa och dessutom godkänt ett kontantbidrag på 400 000 kronor som kompensation för att bolaget reparerat byggnaden i egen regi.

Miljödomstolen

Försäkringsbolaget har nu meddelat kommunen att det avtal som skrevs 2004 gäller och att försäkringsbolaget inte är beredda att betala ytterligare skadestånd.

För kommunens del har skadan inneburit en självrisk om tre basbelopp, det vill säga 117 900 kronor.

Om kommunen i och med schaktningen i sjön har brutit mot tillståndsplikten enligt miljöbalken är ännu inte utrett. Länsstyrelsen lämnade över ärendet till miljödomstolen i maj 2004. Miljöåklagare Kennerth Andersson säger att han ännu inte tittat på ärendet.

Lillian Petrovski
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons