Annons

USA diskuterar förstärkningar i Europa

USA har sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina ökat sin militära närvaro i Europa, och ytterligare förstärkningar utesluts inte.
Ukrainakriget • Publicerad 12 april 2022
Pentagons presstalesperson John Kirby utesluter inte fler amerikanska militära förmågor till Europa.
Pentagons presstalesperson John Kirby utesluter inte fler amerikanska militära förmågor till Europa.Foto: Susan Walsh/AP/TT

För någon vecka sedan utökade USA antalet attackflyg i Europa, vars syfte är att patrullera och upprätthålla incidentberedskap.

– De var i Norge för en övning. Vi lät några av dessa marinsoldater åka hem och andra höll vi kvar i regionen, säger Kirby på en pressträff med europeiska journalister.

Annons

Oavsett hur och när Rysslands anfallskrig mot Ukraina slutar så har säkerhetsmiljön i Europa förändrats, konstaterar Kirby.

– Det förstår vi, så vi för aktiva diskussioner framöver med våra allierade och partner om hur en lämplig ställning i Europa behöver se ut i framtiden, säger Kirby.

Garantier till Sverige?

Varken Sverige eller Finland är med i Nato, men ingår i partnerskap med försvarsalliansen. Frågan om ett eventuellt medlemskap diskuteras i båda länder.

TT: Om Sverige skulle ansöka om Natomedlemskap, skulle USA ställa upp med säkerhetsgarantier under ansökningsprocessen?

– Jag vill inte spekulera i säkerhetsförslag som ligger framför oss just nu. Vi har respekt för Sveriges beslutsfattande och vi vill inte påverka det beslutet på ett eller annat sätt, säger Kirby.

Över 100 000 soldater

Nato-chefen Jens Stoltenberg sade i förra veckan att han räknar med diskussioner om någon form av säkerhetsgarantier under ansökningstiden om Sverige och Finland beslutar att gå med.

Före den ryska invasionen av Ukraina befann sig ungefär 80 000 amerikanska soldater i Europa, såväl permanenta som mer temporära styrkor.

– Vi har nu över 100 000 amerikanska soldater på kontinenten, säger Kirby.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons