Annons
Nyheter

USA får tillgång till militärbaser i Filippinerna

USA och Filippinerna har kommit överens om att ge amerikansk trupp tillgång till ytterligare fyra baser i den sydostasiatiska önationen, nära omtvistat vatten mot Kina.
Filippinerna • Publicerad 2 februari 2023
USA:s försvarsminister Lloyd Austin skakar hand med Filippinernas president Ferdinand Marcos på torsdagen.
USA:s försvarsminister Lloyd Austin skakar hand med Filippinernas president Ferdinand Marcos på torsdagen.Foto: JAM STA ROSA/AP/TT

Överenskommelsen tillkännages i samband med ett besök av USA:s försvarsminister Lloyd Austin i landet.

Baserna är placerade i fyra "strategiska områden" i landet, uppger företrädare för filippinska och amerikanska militären i ett gemensamt uttalande.

Annons

De två länderna har en säkerhetsallians sedan 2014, och den nya överenskommelsen innebär att ett befintligt avtal som tillåter amerikansk trupp att rotera genom flera filippinska baser nu utökas.

Avtalet låter också den amerikanska militären lagra försvarsutrustning och förnödenheter på dessa baser.

Kinas attityd gentemot Taiwan och byggandet av kinesiska baser i det omtvistade Sydkinesiska havet har bidragit till att fördjupat samarbetet mellan länderna.

Filippinernas president Ferdinand Marcos har varit angelägen om att åter värna alliansen mellan länderna, sedan den tidigare presidenten Rodrigo Duterte favoriserat Kina.

Marcos har försökt hitta en balans mellan Kina och USA, men har också insisterat på att han inte kommer att låta Peking kränka Manillas sjörättigheter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons