Annons
Nyheter

Försiktigt förslag till ny vapenlag i USA

En grupp på 20 amerikanska senatorer från båda partier har presenterat ett ramverk för skärpta skjutvapenlagar. President Joe Biden välkomnar det blygsamma förslaget som ett "viktigt steg".
USA • Publicerad 12 juni 2022
En demonstration i huvudstaden Washington med krav på striktare vapenlagar. Arkivbild.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Senatens majoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, till vänster, och oppositionsledaren, republikanen Mitch McConnell. Arkivbild från den 8 juni.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Tio senatorer från Demokraterna och tio från Republikanerna har på söndagen tillkännagivit ett förslag på hur en begränsning av vapeninnehavet ska kunna formuleras.

"Uppenbarligen gör det inte allt som jag tycker behövs, men det är ett viktigt steg i rätt riktning, och skulle vara den mest betydande vapensäkerhetslagstiftningen som antas i kongressen på årtionden", säger Joe Biden i ett uttalande.

Annons

Huvudförslaget i utkastet är krav på tuffare bakgrundskontroller av personer som är yngre än 21 år vid köp av skjutvapen.

Överenskommelsen föreslår också att delstaterna ska kunna stifta lagar som gör det möjligt att tillfälligt beslagta vapen från potentiellt våldsamma personer. Med finns även stöd till ökad säkerhet i skolorna och åtgärder mot psykisk ohälsa.

Att förslaget över huvud taget presenteras ska ses mot bakgrund av förra månadens masskjutningar, bland annat på en skola i Uvalde, där 19 barn och två vuxna sköts ihjäl samt i en matbutik i Buffalo, där tio svarta personer dödades.

Majoritetsledaren i senaten, demokraten Chuck Schumer – och även oppositionsledaren republikanen Mitch McConnell – uttrycker stöd för det partiöverskridande initiativet, vilket sannolikt betyder att förslaget har stor chans att klubbas igenom senaten.

Biden säger, med tanke på att både demokrater och republikaner står bakom förslaget, att det nu inte finns "några ursäkter" för att dra ut på ett godkännande i både senaten och representanthuset.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons