GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Belarus flyttar styrkor och militär utrustning

Belarus planerar att flytta militär utrustning och säkerhetsstyrkor, för att testa sin förmåga att hantera möjliga terrorhandlingar, uppger den statliga belarusiska nyhetsbyrån Belta. Det är oklart vilka delar av Belarus som påverkas.
I Ukraina rapporteras om dödsfall efter ryska attacker.
Ukraina • Publicerad 7 december 2022
Ukrainska soldater på beslagtagna ryska stridsfordon övar nära gränsen till Belarus i oktober. Arkivbild.
Ukrainska soldater på beslagtagna ryska stridsfordon övar nära gränsen till Belarus i oktober. Arkivbild.Foto: Aleksandr Shulman/AP/TT

"Under den här perioden planeras flytt av militär utrustning och personal i de nationella säkerhetsstyrkorna", uppger landets säkerhetsråd, rapporterar The Guardian.

Operationen kommer att genomföras under onsdagen och torsdagen, och påverkar trafik och transporter på vissa vägar. Användning av vapenreplikor kan ingå i träningssyfte, meddelar rådet.

Ukraina har i flera månader sagt att landet befarar att Belarus och Ryssland planerar ett gemensam anfall vid Ukrainas norra gräns.

Belarus har deklarerat att landet inte kommer att delta i Rysslands krig mot Ukraina, men ändå har president Aleksandr Lukasjenko tidigare beordrat belarusiska styrkor att ansluta till ryska sådana nära gränsen till Ukraina.

Ryssland förflyttade i månader styrkor närmare den ukrainska gränsen, innan landet gick till fullskaligt angrepp den 24 februari i år.

I Donetskregionen i de östra delarna av Ukraina har minst sex personer dödats och ytterligare fem skadats i ryska attacker, enligt presidenten Volodymyr Zelenskyj.

"En marknad, en busstation, bensinstationer och bostadshus började brinna", säger presidenten på onsdagen enligt ett uttalande på sociala medier.

Donetsk är en av de regioner som tidigare i höstas olagligen annekterades av Ryssland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.