Annons
Nyheter

USA: Iran ville mörda John Bolton

En medlem av Irans revolutionsgarde åtalas av USA för anstiftan till mord efter att ha försökt få Donald Trumps rådgivare John Bolton mördad.
USA • Publicerad 10 augusti 2022
John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare till USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.
John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare till USA:s tidigare president Donald Trump. Arkivbild.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Irans mäktiga revolutionsgarde ville lönnmörda John Bolton, nationell säkerhetsrådgivare till USA:s tidigare president Donald Trump.

Det hävdar USA:s justitiedepartement, som åtalar en medlem av revolutionsgardet för att ha planerat en hämndaktion för att general Qassem Soleimani, som ledde det militära revolutionsgardets elitstyrka Quds, dödades i en amerikansk drönarattack 2020.

Annons

Den nu åtalade mannen är sedan tidigare efterlyst av FBI för att ha varit inblandad i en mordkomplott. Han ska enligt åklagare bland annat ha erbjudit 300 000 dollar, motsvarande 3 miljoner kronor, till en man som skulle "eliminera" Bolton.

Trumps dåvarande rådgivare twittrade efter attacken som dödade Soleimani att han hoppades att det var "första steget mot ett regimskifte i Teheran". Bolton var även mot det kärnenergiavtal Iran slöt med flera stormakter 2015, och stödde Trumps beslut att 2018 riva upp avtalet och återinföra hårda sanktioner.

Han tackar nu i ett uttalande FBI och justitiedepartementet för deras arbete.

"Det är mycket som inte kan sägas offentligt just nu, men en sak är odiskutabel: Irans ledare är lögnare, terrorister och fiender till USA", skriver han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons