Annons
Nyheter

USA-läckan: Tiotusentals kan se topphemlig data

Varför hade en 21-årig menig i Massachusetts nationalgarde tillgång till topphemliga dokument om USA:s försvarsmakt?
Gripandet av Jack Teixeira, som misstänks stå bakom den omfattande läckan av amerikanska försvarshemligheter, väcker frågor.
USA • Publicerad 14 april 2023
Sydkoreansk tv rapporterar om Pentagonläckan, som bland annat sägs innehålla information om amerikansk övervakning av Sydkorea.
Sydkoreansk tv rapporterar om Pentagonläckan, som bland annat sägs innehålla information om amerikansk övervakning av Sydkorea.Foto: Ahn Young-joon/AP/TT
Jack Teixeira greps iklädd röda shorts och t-shirt under torsdagskvällen, svensk tid.
Jack Teixeira greps iklädd röda shorts och t-shirt under torsdagskvällen, svensk tid.Foto: WCVB-TV/AP/TT

I amerikanska medier hopar sig både undringar och kritik. Hur kunde det ske? Hur många människor har egentligen tillräckligt hög säkerhetsklassning för att ha tillgång till den typ av sekretessbelagda uppgifter som nu läckts?

– Bara tanken på att en 21-årig grabb kan avslöja källor och metoder kring hur vi spionerar (...). Inkompetensen är häpnadsväckande, säger expresidenten George W Bushs talskrivare Marc Thiessen till Fox News "The Story".

Annons

Jack Teixeira är långt ifrån ensam. Från medlemmar i nationalgardet på baser i Massachusetts till ambassadpersonal och Natogeneraler – amerikanska soldater och byråkrater världen över innehar samma säkerhetsklassning som den gripne, skriver The New York Times.

Tusentals har tillgång

Med den kan de se skyddade sajter inom Pentagon och andra underrättelsetjänster som är dolda för allmänhetens ögon, men även dagliga underrättelsebriefings, lägesrapporter och detaljerade amerikanska omvärldsanalyser.

– Det är helt uppenbart att alltför många människor har tillgång till alltför mycket topphemlig information, mer än de behöver, säger Evelyn Farkas, utrikespolitisk analytiker som jobbade i expresident Barack Obamas regering, till The New York Times.

Tusentals – om inte tiotusentals – amerikaner har enligt Pentagon tillgång till den typen av material. Dessutom innehar så gott som alla andra som arbetar för Pentagon eller andra säkerhetsbyråer nästa säkerhetsklassning, som även den ger tillgång till mängder av hemligstämplat material på något lägre nivå.

Ändrades efter 9/11

Enligt amerikanska medier härrör mycket av problematiken från omfattande regeländringar som infördes efter terrorattackerna den 11 september 2001. Underrättelsetjänster började då att aktivt dela mer hemligstämplad information med varandra, enligt Glen Gerstell, tidigare chefsjurist vid USA:s nationella säkerhetsmyndighet (NSA).

Den ursprungliga tanken var god, säger han till The New York Times. Men det har gått överstyr.

– Vi har överdrivit och gjort det så behändigt och enkelt för ett brett spektrum av människor att ha tillgång, just för att vi aldrig mer vill hamna i en situation där vi kunde ha förebyggt något om vi bara hade delat med oss av en viss information.

"Äventyra amerikanska liv"

Samtidigt är vissa snabba med att använda läckan till att försöka plocka politiska poänger. Den republikanske presidentaspiranten Tim Scott ifrågasätter varför Teixeira hade tillgång till så känsligt material.

– Vi pratar troligen om att äventyra amerikanska liv. Vi pratar om att försvaga vår relation med våra allierade, att stärka våra motståndare och att avslöja planer på attacker och samordning för Ukraina och andra allierade, säger han till Fox News "America Reports".

21-årige Jack Teixeira jobbade sedan 2019 för den militära reservstyrkan flygnationalgardet, som är en del av USA:s nationalgarde. Han innehar graden ”airman first class”, som på svenska kan översättas till utbildad menig, och arbetade när han greps inom gardets underrättelseenhet.

Annons

Teixeira ska framträda i en federal domstol i Boston under fredagen.

Fakta: USA-läckan

Vad som påstås vara hemligstämplade amerikanska dokument, många med koppling till kriget i Ukraina, har de senaste veckorna dykt upp på sociala medier och nätforum.

Dokumenten uppges innehålla listor och detaljer om vapenleveranser, bataljonsstyrkor och annan känslig information om kriget. Bland annat uppges dokumenten innehålla uppgifter om Ukrainas planerade våroffensiv.

Förutom dokument kopplade till kriget ska läckan även innehålla uppgifter om USA:s övervakning av landets allierade, däribland Israel och Sydkorea.

Läckan anses kunna få stor betydelse och innebära en risk för amerikanska underrättelsekällor. Samtidigt tros den kunna ge Ryssland viktig information om ukrainska styrkor och planer.

Den kan också leda till svalare relationer mellan USA och dess allierade, om det visar sig att Washington faktiskt spionerat på dessa. Från bland annat ukrainskt och sydkoreanskt håll har mycket av innehållet hittills beskrivits som falsarier eller desinformation.

Dokumenten har dykt upp på bland annat Twitter, Telegram, 4chan, den spelfokuserade plattformen Discord samt plattformar för Minecraft-spelare. De kan ha publicerats på spelplattformar så tidigt som i januari, enligt journalistnätverket Bellingcat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons