Annons
Nyheter

USA slår snart i skuldtaket

USA:s finansminister Janet Yellen har informerat kongressen om att landet slår i sitt skuldtak på torsdag. Då kommer så kallade "extraordinära åtgärder" att sättas in för att undvika en finansiell kris.
Ekonomi • Publicerad 13 januari 2023
Finansminister Janet Yellen. Arkivbild.
Finansminister Janet Yellen. Arkivbild.Foto: Cliff Owen/AP/TT

Vita huset förvarnar att man inte tänker kohandla med Republikanerna om en höjning av det så kallade skuldtaket, som sätter gränsen för hur mycket landet får låna.

– Båda partier har tidigare samarbetat för att höja skuldtaket och det är så det ska vara, säger president Joe Bidens pressekreterare Karine Jean-Pierre.

Annons

Finansminister Yellen uppger i ett brev till det politiska ledarskapet i kongressen att finansdepartementets åtgärder kommer att köpa tid för politikerna att lagstifta om att antingen höja taket eller tillfälligt ta bort det.

De extraordinära åtgärderna innebär bland annat en omfördelning av medel för att skapa utrymme för nödvändiga utbetalningar, däribland socialförsäkringar.

Enligt Yellen kommer åtgärderna sannolikt att hålla staten flytande fram till i alla fall "tidig juni".

Risken om politikerna inte kan enas är "irreparabel skada på den amerikanska ekonomin, de amerikanska hushållens försörjning och global finansiell stabilitet", varnar Yellen.

Att hantera skuldtaket blir en prövning för Joe Biden och hans demokrater, som förlorade sin majoritet i representanthuset i höstens val.

2011 sänktes USA:s kreditvärdighet för första och enda gången som en följd av strandade förhandlingar kring skuldtaket.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons