Annons
Nyheter

USA tackar Sverige för insatser i Nordkorea

Det amerikanska utrikesdepartementet uttrycker tacksamhet för Sveriges insats med att få de tre fängslade amerikanerna frigivna i Nordkorea. Det skriver en talesperson för departementet i ett mejl till SVT :s USA-korrespondent.
USA/Sverige • Publicerad 11 maj 2018

”Vi är tacksamma för hjälpen från Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, som outtröttligt har fört nödställda amerikanska medborgares talan i Nordkorea.”, skriver Julia Mason, talesperson för amerikanska UD.

Särskilt tacksamma är USA:s UD för den svenske Nordkoreaambassadören Jonas Wendel och hans medarbetares insatser.

Annons

Det var den 9 maj som USA:s president Donald Trump meddelade att tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea släppts fria. Beskedet kom efter att USA:s nytillträdde utrikesminister Mike Pompeo hade träffat Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Pyongyang.

De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, har hållits fängslade i diktaturen anklagade för spioneri och "fientliga handlingar”.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) skriver i ett uttalande på fredagen att Sverige välkomnar beskedet att de tre amerikanska medborgarna har frigivits.

Utrikesministern konstaterar också att "Sverige har arbetat såväl på plats i Pyongyang som genom diplomatiska kontakter i Stockholm, inklusive vid besöket av Nordkoreas utrikesminister Ri i mars".

TT

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons