Annons
Nyheter

Joe Biden i segertal: Dags att läka

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden utropar sig till segrare i presidentvalet i USA, i ett tal till det amerikanska folket.
I det splittrade landet firade många av hans anhängare – medan Trumpanhängare uttryckte trots och besvikelse.
USA • Publicerad 8 november 2020
Den tillträdande presidenten Joe Biden håller segertal.
Den tillträdande presidenten Joe Biden håller segertal.Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Tillträdande vicepresidenten Kamala Harris håller segertal.
Tillträdande vicepresidenten Kamala Harris håller segertal.Foto: Andrew Harnik
Fyrverkerier över Black Lives Matter Plaza i Washington DC.
Fyrverkerier över Black Lives Matter Plaza i Washington DC.Foto: Susan Walsh/AP/TT
Bidenanhängare i Wilmington i Delaware.
Bidenanhängare i Wilmington i Delaware.Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Efter att i flera dagar i rad vägt sina ord på guldvåg, vågade till slut Joe Biden utropa sig till segrare.

– Det här landets folk har talat. De har gett oss en tydlig seger, en övertygande seger.

Annons

En stor, jublande folksamling tog emot Joe Biden i hans hemstad Wilmington i Delaware. Många bar munskydd, men struntade i att hålla avstånd.

"Förstår besvikelse"

Biden tackade alla inblandade i kampanjen, och framför allt sin fru. Han vände sig också direkt till Trumpväljare, när han återigen upprepade sitt budskap om enighet.

– Jag förstår er besvikelse i kväll. Jag har själv förlorat ett par gånger. Men låt oss nu ge varandra en chans, sade han och fortsatte:

– Det är dags att lägga den hårda retoriken åt sidan, sänka temperaturen, se varandra igen, lyssna på varandra igen. För att göra framsteg måste vi sluta behandla våra motståndare som våra fiender. De är inte våra fiender. De är amerikaner.

Först ut på scenen var Kamala Harris, som blir vicepresident när Joe Biden tillträder som president. Hon sade att USA:s själ har stått på spel i valet.

– Ni levererade ett klart budskap. Ni valde hopp, enighet, anständighet, forskning, och ja – sanning. Ni valde Joe Biden som USA:s nästa president, sade hon till den jublande publiken.

Själv skriver hon också historia, som den första kvinnliga vicepresidenten.

– Även om jag är den första så kommer jag inte att vara den sista. För varje liten flicka som tittar i kväll ser att det här är ett land av möjligheter. Och för barnen i vårt land, oavsett kön, så har vårt land sänt er ett klart budskap, sade Harris och fortsatte:

– Dröm med ambitioner, led med övertygelse, och se på er själva på ett sätt som andra kanske inte gör, kanske för att de aldrig sett det tidigare. Och var säkra på att vi kommer att hylla er.

Tystnad från Trump

Varken Harris eller Biden nämnde Trump under talet. Och de samstämmiga uppgifterna från amerikanska mediebolag om att Biden säkrat segern möttes av ett fåtal trotsiga Trumptweets, men mest tystnad, från Vita huset.

Annons

På flera håll i landet firade Bidenanhängare. På gatorna i Washington DC – ett starkt demokratiskt fäste – ökade champagneförsäljningen markant, rapporterar AFP. På andra håll samlades besvikna Trumpanhängare för att protestera och visa sitt stöd för den sittande presidenten.

– De kommer aldrig att övertyga mig om att han (Trump) inte vann, säger en besviken Trumpväljare i Michigan till The New York Times

Samtidigt fortsatte rösträkningen på flera håll i landet. I Georgia, den hittills mest jämna delstaten, kommer 5 000 röster att räknas om till följd av att en del röster inte verkade ha scannats in, uppger CNN.

"En Delaware-kille"

För lilla Wilmington, med omkring 70 000 invånare, var det en stor dag. Den gamla svenskbygden, sydväst om Philadelphia, är inte särskilt ofta i världens blickfång. Tidningen Delaware News Journal utropade: "Fatta det här: En Delaware-kille som heter Joe blir USA:s nästa president".

– Alla är glada. Alla är stora Bidenfans här. Han är från området, och har varit inblandad i lokalpolitiken här under lång tid. Alla var glada redan när han blev vald till vicepresident, säger Jamie Myer, som jobbar på en italiensk restaurang i staden.

Själv missade hon hans tal på grund av jobbet.

– Men alla som har ätit här i kväll har försökt att komma härifrån snabbt för att hinna hem och se det, säger hon.

Jamie Myer berättar att hon har mött Joe Biden ibland eftersom han går till samma kyrka som henne. Hon beskriver honom som trevlig.

TT: Hur känns det att någon som är från din hemstad valts till president?

– Det är rätt imponerande. Jag hoppas att han sätter Delaware på kartan, säger Jamie Myer med ett skratt.

"Alla har träffat honom"

Annons

Själv har Biden mest lyft fram sin födelseort Scranton, där han levde de första åren av sitt liv. Scranton ligger i det politiskt viktiga Pennsylvania. Men Jamie Myer störs inte av att Wilmington hamnat i skymundan.

– Scranton är hans rötter. Men jag tror att han oftare kommer hit än vad han är där. Delaware är en väldigt liten delstat med en nära gemenskap. Alla känner alla här, så jag tror inte att någon känner sig utelämnad. För vi känner alla honom, alla har träffat honom någon gång, säger hon.

TT: Vad har du för förväntningar på honom?

– Jag var ganska neutral i det här valet. Jag vill bara det som är bäst för landet. Jag ser fram emot att se vad han kan göra för oss, säger hon,

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons