Annons
Nyheter

Utbildning räcker inte – bättre löner krävs

En bra början, men räcker inte för att locka fler till äldreomsorgen, tycker fackförbundet Kommunal.
Coronaviruset • Publicerad 12 maj 2020
Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att lönerna måste upp för att locka fler till äldreomsorgen. Arkivbild.
Kommunals ordförande Tobias Baudin säger att lönerna måste upp för att locka fler till äldreomsorgen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han tycker det är bra att regeringen och samarbetspartierna skjuter till pengar för att lyfta utbildningsnivån för dem som jobbar i äldreomsorgen.

– Det här är en viktig del för det som behövs för ett ordentligt äldreomsorgslyft, och det är i linje med det som vi kommit överens om med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) som ett förslag.

Annons

Men det behövs en mer långsiktig finansiering för att kunna anställa fler i äldreomsorgen, enligt Baudin.

TT: Regeringen pekar på att det ska bli mer attraktivt jobba i äldreomsorgen. Betald utbildning, räcker det?

– Nej, det här förbättrar möjligheten för dem som vill börja jobba som undersköterska och vårdbiträde, men det som behövs är förbättrade löner, villkor och arbetsmiljö. Och vad gäller arbetsmiljö, det finns ingen genväg, man måste anställa fler. Ett rejält välfärdslyft skulle innebära 50 000 fler anställda än vad som är anställda i dag.

Tanken är att mer utbildad personal ska leda till fler tillsvidareställningar. Och hur det ska gå till ska Kommunal sätta sig ner med motparten SKR och komma överens om.

Arbetsgivarsidan välkomnar

Arbetsgivarsidan, SKR, välkomnar satsningen.

– Vi har varit inne på det här spåret, och vi tror att det är rätt åtgärder att göra just nu, säger Caroline Olsson, sektionschef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR.

En satsning på äldreomsorgen behövs både för att skapa stabilitet för dem som redan är anställda och för att locka nya till äldreomsorgen, förklarar hon.

Pengarna ska också kunna användas till att omvandla deltidstjänster till heltid.

– Det jobbet pågår sedan många år. De här pengarna kan vara en del i den processen.

Men frågan är om pengarna räcker. Caroline Olsson ser de 2,2 miljarderna som en bra start.

Annons

– Vi gjorde bedömningen att 10 000 personer behöver utbildas. Den beräkningen verkar rimlig med de här pengarna. Men det är otroligt svårt att säga nu, det här är en bra start, säger Caroline Olsson.

Saknas sjuksköterskor

Vårdförbundet, som organiserar bland annat sjuksköterskor, är inte lika nöjda med regeringens satsning.

– Det är märkligt att presentera ett äldreomsorgslyft och inte lyfta sjuksköterskor. Nu när vi har virussmittan är det de äldre som blir sjuka, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Hon förväntar sig att en del av de 2,2 miljarderna används för att också rekrytera fler sjuksköterskor till äldreomsorgen.

– Det saknas sjuksköterskor. Man lyfter gärna äldreomsorgen, men det vi tar hand om där är multisjuka sköra äldre. Det glömmer man bort.

Hon förklarar att den pågående pandemin visar hur viktigt det är med sjuksköterskor inom äldreomsorgen.

– I de särskilda boenden och den kommunala sjukvård där vi har fler sjuksköterskor är smittspridningen mindre, enligt de signaler vi får.

Hon håller också fram Norge som ett gott exempel.

– Där är var femte anställd inom äldrevården sjuksköterska, här är det var femtonde. De har klarat smittan bättre, säger Sineva Ribeiro.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons