Annons
Nyheter

Utbildningsradion planerar nedläggning

Utbildningsradion planerar att lägga ner sitt regionala kontor i Växjö. Tre tjänster försvinner. Det beskedet fick de anställda i går.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2006

- Jag tycker att det är väldigt tråkigt. Det innebär att Utbildningsradion skär ner på sin närvaro ute i landet. Det blir svårare för UR att spegla hela Sverige, säger Gunilla Lindgren som är radioproducent i Växjö.

Via ett telefonmöte i går förmiddag fick hon nyheten att Utbildningsradion planerar att lägga ner tre av sina sex regionala kontor. Förutom Växjö försvinner även tjänster i Örebro och Luleå.

Annons

Gunilla Lindgren har arbetat på UR i 14 år och just nu är hon reporter på radioprogrammet Bildningsbyrån.

- Det är tråkigt att de skär ner på just det programmet. Det är väldigt populärt med en halv miljon lyssnare varje lördagsmorgon. Det är mer än vad många av UR:s tv-program har.

Försvarar beslutet Utbildningsradions vd Christina Björk försvarar nedläggningen med att verksamheten går i genom en förändring. Men det handlar också om ekonomi. UR måste spara sex miljoner kronor.

- Vi på UR har ett specialuppdrag. Våra program ska användas och då måste vi satsa på de medier som används mest. Just nu är det tv och webb. Det är en väldigt liten efterfrågan på radio i lärandet.

För UR är nedläggningen av de regionala kontoren ett sätt att få medel till att utveckla Kunskapskanalen och webben.

- Men det är alltid tråkigt att behöva säga upp anställda. Vi ska göra vårt bästa för att hjälpa dem till nya jobb, som att starta eget. Det finns inga lediga tjänster inom UR just nu.

Tre tjänster försvinner Tre tjänster försvinner från Växjö, men det är endast en person som förlorar sitt jobb. Det beror på att en tjänst är vakant, och att den andra just nu fylls med en vikarie.

UR kommer även i framtiden att ha kvar en mediepedagog i Växjö.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons