Annons

Zelenskyj: Friheten ska återföras till Krim

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lovar att återföra friheten till den annekterade Krimhalvön.
Ukraina • Publicerad 4 september 2022
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT
Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.
Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.Foto: Bernd von Jutrczenka/dpa via AP/TT

Zelenskyj säger att den ryska närvaron på Krim har gjort det till en av världens mest farliga platser på jorden. Han hävdar också att ockupanterna redan börjat fly från Krim.

– Vi kommer att återföra friheten till Krim, till hela vårt folk på Krim, säger presidenten.

Annons

Ukrainska Krimhalvön invaderades och annekterades av Ryssland i strid mot internationell rätt 2014.

Krim har enorm symbolisk och strategisk betydelse, både för Ryssland och Ukraina. Kreml har – som ett av nyckelpunkterna för att få ett slut på striderna – krävt att Ukraina ska erkänna halvön som rysk. Samtidigt har Ukraina lovat att driva ryssarna därifrån liksom från alla andra ockuperade områden.

Premiärminister i Berlin

På söndagen har Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal varit på besök i Berlin, ett besök som ses som ett tecken på att relationen mellan länderna stärks alltmer.

Sjmyhal har träffat Tysklands president Frank-Walter Steinmeier. Enligt Sjmyhal diskuterade de "den militära situationen, stärkta sanktioner och behovet av att tillhandahålla vapen till Ukraina". Premiärministern tackade också Tyskland för landets solidaritet och stöd.

Steinmeier sade att Tyskland "fortsatt kommer att stå stabilt på Ukrainas sida", enligt presidentens talesperson.

Tysklands regering har fått kritik för senfärdighet och undfallenhet gentemot Ryssland i hanteringen av Ukrainakriget. Men Sjmyhal säger nu att Tyskland avsevärt ökat sitt militära stöd.

Första besöket på månader

Premiärministern vill dock att Tyskland ska ge fler tunga vapen till Ukraina. Han uttrycker även hopp om att Tyskland ska bli en ledande aktör för att bygga upp Ukrainas flygvapen.

Sjmyhals besök är det första som en representant för den ukrainska regeringen gör i Tyskland på flera månader. Han har även träffat Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

"Kontakt med våra vänner i Ukraina är viktigare än någonsin", skriver Scholz på Twitter.

"Och nu måste vi börja planera för återuppbyggnad tillsammans."

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons