Annons
Nyheter

Uteslutna advokater åtalas för brott

Två tidigare advokater, som kopplats till det kriminella Vårbynätverket, åtalas för flera brott. Båda misstänks för skyddande av brottsling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. En av dem åtalas även för förberedelse till mord. Båda nekar till brott.
Brott • Publicerad 8 juni 2022
Två före detta advokater åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.
Två före detta advokater åtalas vid Södertörns tingsrätt. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/ TT

Männen uteslöts tidigare ur Advokatsamfundet sedan åklagare anmält dem till disciplinnämnden efter misstankar om att de gjort sina klienter tjänster av mycket tveksam – till och med misstänkt brottslig – art.

Nu åtalas de båda tidigare Stockholmsadvokaterna, som i chattkonversationer med nätverket ska ha kallats "Kungen" och "Prinsen", vid Södertörns tingsrätt för flera allvarliga brott.

Annons

"Kungen", som sitter häktad sedan i mars i år, åtalas för skyddande av brottsling, grovt brott, synnerligen grovt narkotikabrott samt förberedelse till mord.

"Han misstänks ha gett uppdrag om att samla in pengar för att betala för ett mord och för att insamling skett", säger förundersökningsledaren och åklagaren Ewamari Häggkvist i ett pressmeddelande.

Denna mordplanering ska enligt Expressen ha koppling till andra kriminella nätverk, med rötter i nordvästra Stockholm.

"Fullständigt grundlösa"

Brottet skyddande av brottsling gäller en grov misshandel där "Kungen" misstänks för att genom en annan person ha gett instruktioner till bland annat ett vittne och målsäganden om vad som ska sägas.

"Uppgifterna som sedan lämnades av vittnet och målsäganden ledde till att förundersökningen lades ned. Kommunikationen har i båda fallen skett via krypterade Encrochattar", fortsätter Häggkvist.

Båda männen åtalas också för skyddande av brottsling, grovt brott, samt medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott. Dessa brott består enligt åklagaren i uppgifter och instruktioner som lämnats till Vårbynätverkets ledarskikt via Encrochat.

– Han förnekar brott och ser fram emot att det här prövas i domstol. Vår utgångspunkt är att han kommer att vara hemma igen efter rättegångens slut. Bevisningen som åklagaren åberopar täcker inte upp för hennes påståenden, säger "Kungens" advokat Slobodan Jovicic.

Även "Prinsen" nekar till brott, enligt hans advokat Thomas Olsson:

– Han förnekar anklagelserna och hävdar med bestämdhet att de är fullständigt grundlösa.

"Kriminella i kostym"

Utredningen har bland annat gjorts av två erfarna brottsutredare inom gruppen som kallas "Silvervargarna" och består av pensionerade poliser som förstärker polisens utredningsverksamhet.

Annons

I den tidigare anmälan till Advokatsamfundet beskrevs de nu åtalade männen som "nätverkskriminella i kostym" och den liknelsen skriver Silvervargarnas gruppchef Lars Bröms under på.

– Jag tycker det är en fantastiskt bra beskrivning. Jag har under mina 34 år som polis aldrig varit med om något liknande. Polisen får varje dag kritik för att vi inte lyckas lösa det grova skjutvapenvåldet som sprider sig över Sverige. Ska vi komma till rätta med det kan vi ju inte ha advokater som springer inne på våra fängelser och häkten och vidarebefordrar information, säger Lars Bröms.

Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander kallas till justitieutskottet efter att åtalet väckts, skriver Dagens Nyheter. Liberalernas partiledare Johan Pehrson säger till DN att man bland annat vill ha svar på vad som görs för att komma till rätta med problemen med advokater som inte sköter sina uppdrag.

– Vi vill att generalsekreteraren berättar mer om vad man gjort och om man är nöjd från samfundets håll, säger han.

Vårbynätverket är ett kriminellt nätverk i södra Stockholm som förra året var föremål för en uppmärksammad rättegång. Stora delar av ledarskiktet fälldes för både grov och omfattande brottslighet, som inkluderar mordförsök, kidnappning, grova vapenbrott och storskalig narkotikahandel.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons