Annons
Nyheter

Utlämning av terrorkopplad pausad – vapen hittat

Utlämningen av en amerikansk medborgare som misstänks för koppling till terrorbrott efter flera mordbränder i USA har stoppats.
Under utredningen har ett vapen hittats hos mannen och han har nu häktats för grovt vapenbrott.
Brott • Publicerad 3 juni 2022
Mannen häktades i går vid Attunda tingsrätt, misstänkt för grovt vapenbrott. Arkivbild.Foto: Christine Olsson/TT

I februari i år greps en amerikansk medborgare boende i Sverige, på begäran av FBI. Den 35-årige mannen misstänks i USA för en lång rad brott som har koppling till terrorattentat begångna av hans yngre, numer avlidne, bror. Det gäller fyra mordbränder mot judiska byggnader.

USA har begärt mannen utlämnad, men den processen är nu pausad, kan TT berätta.

Annons

– Skälet till det är att han i går (torsdag) blev häktad för grovt vapenbrott av Attunda tingsrätt. Den här personen har påträffats med vapen i Sverige, säger åklagare Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål, som ansvarar för utlämningsärendet.

En pistol

Det är åklagarkollegan Rickard Wahlqvist som håller i utredningen kring vapenbrottet.

– På en adress i Täby påträffades ett enhandsvapen, en pistol av 9 mm kaliber, och utifrån att vapnet anses vara av särskilt farlig beskaffenhet som det heter på juristspråk så bedöms det här brottet som grovt, säger Wahlqvist.

Utredningen är nu på slutdelgivning hos försvaret och Rickard Wahlqvist räknar med att inom kort kunna väcka åtal i vapenbrottsdelen.

Mannen förnekar brott, skriver hans advokat i en kommentar till TT.

"Gömt bevis"

35-åringen, som är från delstaten Massachusetts, anklagas i USA bland annat för att ha lämnat felaktiga uppgifter gällande terrorbrott, att ha undangömt bevis och för att ha manipulerat dokument. Allt kopplat till de fyra mordbränderna i Boston i USA våren 2019, vilka hans yngre bror misstänks ha startat. Brodern hamnade i koma i slutet av 2019 och avled senare.

Enligt ett tidigare pressmeddelande från FBI tog sig 35-åringen till Sverige och misstänktes ha tagit med sig elektronisk utrustning och dokument som tillhört den yngre brodern. 2020 återvände han till USA och blev då förhörd av utredare angående broderns koppling till bränderna.

I samband med detta ska han ha kommit med osanna uppgifter kring förråd som bröderna ska ha haft tillgång till. Ur ett av förråden ska han enligt FBI också ha hämtat saker som var viktiga för utredningen kring mordbränderna, för att därefter ta sig till Sverige igen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons