Annons
Nyheter

Vill ha nytt skadestånd efter Kevin-utpekande

En av bröderna som felaktigt utpekades för att ha mördat en fyraårig pojke i Arvika 1998 vill nu ha tre miljoner kronor i skadestånd från kommunen.
Bröderna har tidigare fått en miljon kronor vardera i ersättning från staten.
Rättsligt • Publicerad 15 augusti 2022
Robin Dahlén, en av bröderna som felaktigt pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika, hotar nu att stämma kommunen för att få ett skadestånd. Arkivbild.
Robin Dahlén, en av bröderna som felaktigt pekades ut för att ha dödat fyraårige Kevin i Arvika, hotar nu att stämma kommunen för att få ett skadestånd. Arkivbild.Foto: Noella Johansson/TT

Arvika kommun måste ge ett positivt svar på begäran senast på onsdag, annars kan det bli en stämning.

Fyraårige Kevin hittades död vid en strand i Arvika 1998. Bröderna Robin Dahlén och Christian Karlsson, som då var fem respektive sju år gamla, blev misstänkta för att ha dödat Kevin.

Annons

Polisen ansåg att bröderna erkänt, och fallet avslutades. De två pojkarna betraktades som skyldiga. Misstankarna prövades aldrig i domstol. Det kunde de gjort, i en så kallad bevistalan som åklagare kan väcka på begäran av föräldrar eller socialtjänst om den misstänkte är under 15 år.

Ny åklagare friade

Långt senare togs fallet upp igen, efter en granskning i media. 2018 kom åklagaren Niclas Wargren fram till att de påstådda bevisen mot pojkarna inte höll. Kevins död kan ha varit en olycka. Åklagaren var mycket kritisk mot den första utredningen, och de förhör som hölls då med de två små pojkarna.

I mars i år gav regeringen de utpekade bröderna var sin miljon kronor i ersättning för att staten handlat fel. Justitieminister Morgan Johansson (S) sade att pojkarna uppenbarligen behandlats illa, och att det inte funnits något skäl att peka ut dem.

En månad tidigare hade Arvika kommun avvisat en begäran om skadestånd som pojkarna lämnat in. Advokat Stefan Liliebäck, som företrädde pojkarna, pekade på att socialtjänsten dels borde ingripit mot de tortyrliknande förhören, och dels sett till att anklagelserna prövades i en bevistalan.

Försäkringsbolag

Nu är en av bröderna, Robin Dahlén, beredd att stämma kommunen för att få ett skadestånd på nästan tre miljoner kronor. Dahlén anser att kommunen kränkt hans rättigheter, bland annat enligt Europakonventionen och barnkonventionen.

Kommunen har lämnat skadeståndskravet till sitt försäkringsbolag. I slutet av juli sade kommundirektör Hans Karlsson till Värmlands Folkblad att det är oklart om bolaget hinner göra en bedömning före den 17 augusti, som Dahlén önskat.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons