Annons
Nyheter

Utskott: Trump försökte olagligen ändra valet

Expresident Donald Trump visste att han hade förlorat, men försökte ändå med olagliga medel få valresultatet 2020 ogiltigförklarat.
Den slutsatsen dras av utskottet som utreder Trumps delaktighet i stormningen av Kapitolium.
USA • Publicerad 3 mars 2022
USA:s förre president Donald Trump och hans medarbetare försökte aktivt och olagligen stoppa Joe Bidens seger i presidentvalet 2020, enligt representanthusets särskilda utskott. Arkivbild.
USA:s förre president Donald Trump och hans medarbetare försökte aktivt och olagligen stoppa Joe Bidens seger i presidentvalet 2020, enligt representanthusets särskilda utskott. Arkivbild.Foto: John Raoux/AP/TT

USA:s förre president Donald Trump och hans medarbetare försökte aktivt stoppa landets kongress från att godkänna resultatet av presidentvalet 2020. Trump spred också felaktig information och försökte tvinga delstater att ogiltigförklara valresultatet.

Det säger det utskott i representanthuset som utreder stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari i fjol. Utredarna kan på goda grunder slå fast att presidenten försökte "bedra USA".

Vägrade pressträff

Annons

"Bevisen stödjer slutsatsen att president Trump och medarbetarna i hans kampanj visste att han inte hade fått tillräckligt många giltiga röster för att utropas till vinnare i presidentvalet 2020," skriver utskottet i en domstolsinlaga, enligt AP.

"Men presidenten försökte ändå förmå vicepresidenten att manipulera resultatet till hans fördel," skriver man vidare.

Uppgifterna finns i en skrivelse som har lämnats till en distriktsdomstol i Kalifornien med anledning av att Trumps rådgivare, advokaten John Eastman, lämnat in en stämningsansökan och försöker stoppa utredarna från att ta del av dokument som de har begärt ut.

Utredarna hävdar att de borde ha rätt att få ta del av Eastmans handlingar eftersom de anser att det rör sig om kommunikation om pågående eller framtida brott. I utredningen finns också vittnesmål och mejl från flera av Trumps dåvarande medarbetare.

Åklagare och Trumpmedarbetaren Richard Donoghue vittnar om att den dåvarande presidenten försökte förmå justitiedepartementet att förklara valet som "korrupt, eller misstänkt eller inte tillförlitligt" och gå ut med det på en pressträff – vilket departementet vägrade, rapporterar CNN.

"Skitsnack"

Trumpmedarbetaren Greg Jacob skrev i ett mail till Eastman, som rådgjorde med expresidenten under tiden som han försökte få Joe Bidens valseger ogiltigförklarad, att Eastmans juridiska teorier inte skulle godkännas av Högsta domstolen. Jacob avslutar mejlet, skickat 6 januari klockan 12.14, med:

"Och tack vare ditt skitsnack, befinner vi oss nu under belägring".

Under stormningen av Kapitolium 6 januari 2021 skadades runt 140 poliser och fem personer dog under kaoset som pågick i flera timmar. Hundratals personer har hittills åtalats för brott.

Fakta: Attacken mot USA:s kongress

Den 6 januari 2021 samlades USA:s kongressledamöter i kongressbyggnaden, kallad Kapitolium, för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och nästa president.

I Washington DC deltog samtidigt tiotusentals anhängare till Donald Trump vid ett politiskt massmöte. Vid mötet upprepade Trump sina påståenden om systematiskt valfusk och han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade han.

De gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade Kapitolium och drabbade samman med polis.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons