Annons
Nyheter

Partiledarna i nya coronasamtal

Partiledarna riktade kritik mot regeringens hantering av coronakrisen när statsminister Stefan Löfven (S) återigen samlade dem till möte.
SD kräver ökat stöd till krogarna – M och KD vill att fler testas – och V oroas för coronasmittade minkar.
Coronaviruset • Publicerad 11 november 2020
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill att regeringen tydligare tar tag i testning och smittspårning. Arkivbild.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch vill att regeringen tydligare tar tag i testning och smittspårning. Arkivbild.Foto: Sören Andersson/TT

– De dubbla budskapen är besvärande. Vad är den nationella strategin och analysen bakom när man samtidigt lättar restriktioner nationellt och skärper dem i snart nästan alla regionerna, undrade Moderatledaren Ulf Kristersson innan mötet.

Onsdagskvällens videomöte innebar en återstart av vårens och försommarens partisamtal om coronaläget som leds av statsminister Stefan Löfven (S). Även Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen deltar.

Annons

Regeringens förslag om ett alkoholstopp välkomnas av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

– Jag tror att det är en nödvändig åtgärd. Men den måste kompletteras med någon form av stödåtgärd, då det är en bransch som redan är sargad, säger han till TT efter mötet och fortsätter:

– Nu verkar omställningsstödet förlängas, vilket är bra, men det behöver spetsas till och bli mer branschspecifikt.

Ta tag

Moderaterna och Kristdemokraterna vill att regeringen tar tag i testning och smittspårning.

"Efter kvällens möte är jag fortsatt oroad över att den så viktiga testningen och smittspårningen nu inte har tillräckligt hög kapacitet. Något vi pekade på redan i våras", säger Ebba Busch (KD) i en skriftlig kommentar till TT.

Regeringen måste nu peka med hela handen och säkerställa att testkapaciteten upprätthålls och byggs ut, fortsätter Busch.

Liberalernas partiledare är inne på samma linje:

"Regeringen har ett ansvar för ledarskap och samordning för att det ska gå att genomföra de tester som behöver genomföras. Det ansvaret kan man inte skylla ifrån sig", säger Nyamko Sabuni i en skriftlig kommentar till TT.

Moderatledaren Ulf Kristersson efterfrågar ett nationellt system för smittspårningen.

– Det ska inte behöva byggas upp 21 olika system, sade han innan mötet.

Kräver öppenhet

Annons

KD-ledaren Ebba Busch kräver öppenhet om vad regeringens strategi är och vilka scenarier den grundar sig på.

"Det är en fråga om legitimitet och trovärdighet för att fler ska förstå vilket läge vi är i och hur regeringen hanterar det", fortsätter Busch.

Hon oroar sig för hur beredskapen och planerna för att backa upp sjukvården och dess personal ser ut.

"Regeringens svar är återigen att det är regionernas ansvar. Det görs förvisso ett jobb med att utveckla omfördelning av resurser mellan regionerna. Men man kan inte skyffla över ansvaret till regionerna i en pandemi som slår över hela landet".

Minkvirus

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar trycker på för utökat samarbete, för att undvika den situation som uppstod i våras.

– Det finns en risk att regeringen skyller på de moderata regionpolitikerna och att de moderata regionpolitikerna skyller på regeringen. Det är inte värdigt, man behöver samarbeta för att öka testkapaciteten.

Vänsterpartiet begär att regeringen ska se till att Sveriges minkfarmar stängs. Det finns en oro och risk för att coronavirus hos djuren ska mutera och göra vaccin mindre verksamma.

– Stefan Löfven kunde inte ge besked att han skulle agera. Det oroar mig ganska mycket, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons