Annons
Nyheter

V: Miljardpaket kan ge 80 000 jobb

Vänsterpartiet vill satsa miljarder på elnät, vindkraft, bostäder, transporter och stora infrastrukturprojekt.
Det kan skapa 80 000 nya jobb, enligt partiets föreslagna klimatinvesteringar.
Politik • Publicerad 3 juni 2022
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar kommer i sitt tal på Järvaveckan i dag att tala om hur fler jobb kan skapas.

Inför talet pekade hon på att arbetslösheten nu ligger nära åtta procent.

Annons

– Den har permanentas på för höga nivåer. Vi måste nu pressa ned arbetslösheten, säger Dadgostar.

V presenterade nyligen ett förslag på att satsa omkring 70 miljarder kronor per år i tio år på investeringar för att minska klimatutsläppen.

Nya bostäder

Nu har partiet räknat ut att de investeringarna skulle ge 80 000 nya jobb i privat sektor. Enligt partiet skulle arbetslösheten då pressas ned till 5,5 procent i stället för regeringens prognos kring 7 procent.

Klimatinvesteringarna på totalt cirka 700 miljarder kronor ska användas till nya stambanor för tåg, nya bostäder, renovering av hyresbostäder, elledningar och annan infrastruktur.

Omkring 460 miljarder är tänkt för transportinfrastruktur, 130 miljarder för byggnation och fastigheter och 100 miljarder för ett utbyggt elsystem. Det skulle skapa jobb för till exempel anläggningsarbetare, civilingenjörer och elektriker, enligt Vänsterpartiet.

– Alla har inte utbildning för detta, konstaterar dock Dadgostar.

Även om en stor del av de som är arbetslösa har en gymnasieutbildning eller mer, så ser hon att mer behöver göras kring arbetsmarknadsutbildningar och V håller nu på att ta fram ett utbildningsprogram som ska presenteras senare.

Vindkraftverk

Satsningen är tänkt att finansieras genom att staten lånar pengar och uträkningen om 80 000 jobb är baserad på att riksbanken till följd av satsningen inte höjer räntan.

Uträkningen grundar sig i en modell från Konjunkturinstitutet som tittar på arbetsgivaravgifter, skattesatser, offentlig konsumtion och offentliga investeringar.

Dadgostar anser att investeringar i infrastrukturprojekt är ett betydligt bättre recept för att skapa jobb än till exempel sänkta arbetsgivaravgifter.

Annons

– Det skapar väldigt få jobb och väldigt dyra jobb för skattebetalarna, säger hon.

Hur pengarna ska fördelas, på vilka kriterier, har inte Vänsterpartiet kommit fram till. Men om man vill renovera ett bostadsbestånd i ett område ska man kunna söka statliga pengar som en form av subvention.

Pengar ska också kunna gå till kommuner som vill upplåta mark för ny elproduktion, en form av bonus.

– Det tror vi är väldigt viktigt, så att många som lever i kommuner där man ställer upp vindkraftverk blir premierade för det, säger Vänsterledaren.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons