Annons
Nyheter

V vill ge vårdpersonal extra semestervecka

Vänsterpartiet vill ge all vårdpersonal som jobbar i coronavården en extra betald semestervecka när krisen är över.
Men på längre sikt är målet fler anställda och tryggare anställningar.
Politik • Publicerad 1 maj 2020
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill se fler anställda och tryggare anställningar i vården, säger han i sitt förstamajtal.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt vill se fler anställda och tryggare anställningar i vården, säger han i sitt förstamajtal.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det blev ett annorlunda förstamajfirande för Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som höll sitt tal i en studio.
Det blev ett annorlunda förstamajfirande för Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt, som höll sitt tal i en studio.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt håller ett annorlunda förstamajtal. I stället för att omge sig med röda fanor, orkestrar och slagord sitter han ensam i en studio, håller avstånd och talar på Facebook.

Det är ett tal som är mer lågmält och mindre konfrontativt än en vanlig första maj, men innehållet känns igen.

Annons

– Vårdpersonalen behöver bättre villkor och fler arbetskamrater. Inte bara nu, i den akuta krisen, utan också när krisen är över, säger Sjöstedt.

– Det går inte att applådera undersköterskor, sjuksköterskor och läkare som hjältar ena dagen, bara för att återigen sänka skatten för de rikaste när epidemin är över. Det går inte att lägga allt krut på företagen i krisen, men låta nedskärningarna fortsätta i kommuner och regioner.

Extra semester

Vänsterpartiet vill skjuta till 25 miljarder kronor mer till kommuner och regioner än vad regeringen, C och L har föreslagit i sin vårbudget. Fyra miljarder av detta borde gå till att ge vårdpersonalen en extra betald semestervecka i år eller nästa år när pandemin är över, anser V.

– Vi vet hur hårt alla arbetar nu, både i äldreomsorg och inom vården. Det är exceptionella förhållanden. Viktigast är att de får fler arbetskamrater långsiktigt, men vi tycker också att det är viktigt att visa vår uppskattning, säger Sjöstedt.

Han talar om hur arbetsvillkoren inom vård och omsorg har försämrats under de senaste årtiondena. Hur de anställda fått mer att göra och resurserna minskat.

Tryggare jobb

– Äldreomsorgen måste få de resurser som krävs för att bekämpa smittan. Vi i Vänsterpartiet tycker det är en självklarhet att personalen ska ha tillgång till skyddsutrustning. Alla ska få utbildning i smittskydd. Otrygga tillfälliga anställningar ska omvandlas till trygga fasta jobb, säger Sjöstedt i talet.

När den akuta krisen är över vill Vänsterpartiet att staten ska ta initiativ till en överenskommelse med arbetsgivarna i Sveriges kommuner och regioner (SKR) och berörda fackförbund. Målet ska vara en långsiktig plan för bättre villkor i vård och omsorg, och staten ska vara beredd att stå för en del av notan.

– För mig är det så tydligt. Vi behöver inte mer otrygghet. Vi behöver mindre. Det är dags att sätta januariavtalet i permanent karantän, säger Jonas Sjöstedt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons