Annons
Nyheter

V vill se stopp för högre matpriser

Vänsterpartiet kräver att regeringen agerar mot de höga matpriserna, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
– Alla har ett ansvar att inte smyghöja priserna, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
Politik • Publicerad 8 mars 2023
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill se ett liknande pristak på matpriser som införts i Frankrike. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill se ett liknande pristak på matpriser som införts i Frankrike. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vänsterpartiet vill se en liknande överenskommelse som den som slutits i Frankrike, där regeringen tillsammans med ledande matvarukedjor beslutat om ett pristak på livsmedelsprodukter.

Enligt V bör finansminister Elisabeth Svantesson kalla till sig de stora svenska livsmedelsaktörerna för att få till en överenskommelse. Om det misslyckas behövs det lagstiftning, anser partiet.

Annons

– Uppnår vi inte en överenskommelse på det sätt man har sett till exempel i Frankrike och andra länder så behöver regeringen gå vidare för att få till en fungerande konkurrens, eller på olika sätt hålla tillbaka prisnivåerna och skapa någon typ av prisstopp, säger partiledaren Nooshi Dadgostar till Ekot.

Men statsminister Ulf Kristersson avfärdar utspelet.

– Hade det varit så enkelt att man kunde lagstifta bort inflation, då hade man gjort det för längesen. Det funkar helt enkelt inte, säger Kristersson till TT.

Regeringens uppgift är att föra en politik som inte eldar på inflationen, anser han.

– En stram budget är det allra viktigaste som regeringen kan göra just nu.

– Sen har vi alla ett ansvar att inte smyghöja priser som det inte finns skäl att höja.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons