Annons
Nyheter

Stölddömd vaccinmotståndare kan få prövotid

En vårdanställd kvinna spred falska budskap om covid och vaccin – i kuvert stulna från arbetsgivaren Region Västernorrland. Nu föreslår Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en treårig prövotid för kvinnan.
Brott • Publicerad 8 januari 2023
Den vårdanställda kvinnan skickade ut brev med falsk information om vaccin mot covid-19. Arkivbild.
Den vårdanställda kvinnan skickade ut brev med falsk information om vaccin mot covid-19. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ivo lutar sig i sitt yrkande till sjukvårdens ansvarsnämnd mot att kvinnan nyligen dömts för att ha stulit kuvert och frimärken från sin arbetsgivare Region Västernorrland, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

Kvinnan använde de 40 kuverten för att skicka covidbudskap till privatpersoner. Breven innehöll felaktig information om covidvaccin från en grupp för vaccinmotståndare, skriver tidningen.

Annons

I förhör har kvinnan beskrivit hur hon är mot vaccinering av barn.

Kvinnan gick själv till polisen i Örnsköldsvik i augusti 2021 för att erkänna sitt stöldbrott. Hon togs ur tjänst och valde senare att säga upp sig från sitt jobb.

Ivo bedömer att kvinnan kan befaras vara olämplig för fortsatt arbete inom vården. En prövotid på tre år ska därför ses som en skyddsåtgärd.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons