Annons
Nyheter

Vad ska hända med drottningens hundar?

Drottning Elizabeth sörjs av en hel nation. Men också av sina fyra älskade hundar. Frågan är var de ska få bo nu.
Storbritannien • Publicerad 12 september 2022
Drottning Elizabeth II och ett par av hennes hundar träffar Nya Zeelands rugbylandslag 2007.
Drottning Elizabeth II och ett par av hennes hundar träffar Nya Zeelands rugbylandslag 2007.Foto: Johnny Green/AP/TT
Drottning Elizabeth och prins Philip med Charles och Anne – och två corgis under tidigt 1950-tal.
Drottning Elizabeth och prins Philip med Charles och Anne – och två corgis under tidigt 1950-tal.Foto: AP/TT
Drottning Elizabeth med sina söner prins Edward och Charles, och en corgi, 1969.
Drottning Elizabeth med sina söner prins Edward och Charles, och en corgi, 1969.Foto: AP/TT

Prinsessan Diana kallade dem "en matta som rör sig". Prins Philip ska ha svurit åt "de jäkla hundarna" och en betjänt fick byta tjänst när det visade sig att han gett dem gin och whisky.

Men drottning Elizabeth älskade sina corgis. Under sin livstid hade hon ett 30-tal hundar, varav fyra troget fanns vid hennes sida under monarkens sista dagar.

Annons

Och när drottningen avled blev frågan – vad ska hända med Muick, Sandy, Lissy och Candy?

För två av hundarna ser frågetecknet ut att kunna rätas ut. För Muick och Sandy har hittat ett nytt hem hos prins Andrew och hans före detta hustru Sarah Ferguson, rapporterar brittiska medier.

De två delar fortsatt hus inne på Windsor Castles ägor, och ska dela vårdnaden om de två hundar som drottningen fick av Andrews familj under coronapandemin – först Muick och sedan Sandy.

Följde med på smekmånaden

För Lissy och Candy – en cocker spaniel och en dorgi, alltså en korsning mellan en corgi och en tax – är det framtida ödet dock fortsatt oklart.

Elizabeths kärlek till hundarna började redan 1933, när pappa Albert, senare kung George VI, kom hem med corgin Dookie. Elva år senare, när den blivande monarken var 18 år, fick hon sin första egna pembroke Welsh corgi, Susan.

Susan följde med på Elizabeths smekmånad med den blivande prins Philip, och blev också den första i en egen dynasti. Hon fick valpar som växte upp i kungahuset och med kärlek togs om hand av drottningen, och som sedan själva fick valpar. Först 2018 dog den sista av Susans ättlingar.

Hundarna var med henne i Buckingham Palace, på resor inom riket och utomlands, och sågs såväl på familjebilder som på tillställningar när digniteter fick audiens hos drottningen, där gästerna vackert fick gilla att bli nafsade i hälarna och snubbla fram bland hundarna.

Bara färsk mat

Hundarna fick smaka på drottningens marmeladsmörgåsar, de hade speciellt anpassade menyer, lagade av hovets kockar – allt från ordentliga köttbitar till kokt kål serverades de fyrfota kärlekarna. Inte sällan såg monarken till att deras mat serverades i silverskålar.

Och nåde den kock som inte lagade färsk mat åt hundarna. The Times skriver om en mindre skandal på Balmoral där drottningen blev allt annat än glad när hon misstänkte att hennes corgis mat hade varit fryst.

Vid jul fick de julstrumpor fyllda med godis och leksaker och när de dog begravdes de på kunglig mark.

Om Philip inte hade förstått det förut fick han flera gånger uppleva att hundarna ingick när han gifte sig med en blivande drottning.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons