Annons
Nyheter

Våldsam asylsökande häktades

En man från Åseda som fått sitt avvisningsbeslut fastställt men tillfälligt uppskjutet häktades i söndags vid Växjö tingsrätt.
Mannen är misstänkt för hot mot tjänsteman, grov skadegörelse, olaga frihetsberövande samt försök till tillgrepp av fortskaffningsmedel.
Nyheter • Publicerad 13 april 2004

- Jag hade inte sovit på sju nätter. Hälften av vad jag har gjort vet jag om, men den andra hälften vet jag inget om, sade mannen som under den halvtimmeslånga häktningsförhandlingen i Växjö polishus både förnekade men även delvis vidimerade de brott som han är misstänkt för.

Skadegörelse och dödshot

Annons

Enligt åklagare Anna-Karin von Schoultz häktningsframställan befann sig mannen i ett upprört tillstånd när han i onsdags förmiddag kom på besök till Migrationsverkets kontor i Lenhovda.

Under ett möte med två av verkets tjänstemän uttalade mannen, enligt tjänstemännens utsago, allvarligt menade hot som fick dem att frukta för sina liv.

Mötet hann aldrig avslutas eftersom mannen hoppade upp på ett skrivbord och via ett fönster vidare ut på gatan.

En stund senare, vid elvatiden på onsdagsförmiddagen, knackade mannen på hos vårdcentralen i Lenhovda. Inne på centralen lade mannen beslag på en brandsläckare som han förde framför sig och dessutom använde till att slå sönder en ekg-apparat, värd cirka 35 000 kronor.

Därefter försvann mannen in på ett tjänsterum, där en sköterska vid tillfället befann sig. Mannen låste in både sig själv och sköterskan. Enligt sköterskan uttalade mannen ett dödshot mot henne.

Något senare låste mannen upp dörren, krossade med brandsläckaren som vapen ett fönster i vårdcentralen och hoppade ut.

Försökte starta lastbil

Utanför vårdcentralen stod en lastbil med nycklarna i. Mannen låste in sig i bilen och gjorde ett misslyckat försök att starta fordonet.

Under tiden hade polisen kommit till platsen och beredde sig på att ta sig in i lastbilen för att gripa mannen. Här föregick mannen polisen genom att slå sönder en fönsterruta och självmant lämna lastbilen.

Efter gripandet fördes mannen till regionpsykiatriska kliniken i Växjö, där man konstaterade att mannen inte var i behov av akut vård.

Annons

Häktades

Mannen greps på nytt av polisen och har sedan i onsdags varit anhållen. I söndags häktades alltså mannen och åtal ska vara väckt senast den 23 april.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons