Annons
Nyheter

Valfrågorna som engagerar i Finland

Ekonomin, invandringen och klimatet. Tre ämnen som har dominerat debatten inför söndagens riksdagsval i Finland.
Finland • Publicerad 2 april 2023
Riika Purra från Sannfinländarna, Sanna Marin från Socialdemokraterna och Petteri Orpo från Samlingspartiet i MTV:s partiledardebatt.
Riika Purra från Sannfinländarna, Sanna Marin från Socialdemokraterna och Petteri Orpo från Samlingspartiet i MTV:s partiledardebatt.Foto: Markku Ulander/AP/TT

Ekonomin

Tillståndet för den finländska ekonomin har varit en av valets absoluta huvudfrågor – och storleken på landets statsskuld ett populärt ämne i såväl väljarbarometrar som partiledardebatter.

Annons

Samlingspartiet, i opposition, har presenterat ett paket med förslag på åtgärder för att minska statsskulden med sex miljarder euro under en åttaårsperiod. Samtidigt vill man sänka skatten på arbete.

Styrande Socialdemokraterna anser inte att man behöver spara på samma sätt och öppnar i stället för skattehöjningar.

.

Invandringen

Finland har under många år haft en mycket strikt invandringspolitik.

I oppositionspartiet Sannfinländarnas kampanj utmålas Sverige som ett skräckexempel – och partiet bjöd in Jimmie Åkesson (SD) för att föra fram budskapet att finländarna ska rösta på partiet för att inte hamna i samma situation.

Samlingspartiet är i stället för arbetskraftsinvandring – precis som Socialdemokraterna.

.

Klimatet

Även i klimatfrågan sticker nationalistiska Sannfinländarna ut jämfört med andra partier, då man anser att Finlands mål att vara klimatneutralt år 2035 är för ambitiöst.

Annons

Samlingspartiet och Socialdemokraterna håller inte alls med, och vill i stället se fortsatta satsningar på klimatet.

Sannfinländarna vill också sänka skatten på bensin, till skillnad från Samlingspartiet och styrande Socialdemokraterna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons